banner top2

Новини

ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО

 

„ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ превзема нови сцени и привлича нови публики

Подвижна сцена за изкуство и градска култура за Деня на София

 

nov.jpg

На 17 септември – Денят на София, традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Събитието се осъществява с изключителното домакинство на "МЕТРОПОЛИТЕН" ЕАД.

Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г.М. Димитров“ и „Летище София са предвидени флашмобове и дигитална арт инсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. Лозенец.

Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на 2022 – Европейска година на младежта.

Столичаните и гостите на града ще се потопят в съвременен пърформанс на артистите и учениците на Цирков Център НОВ Цирк, който е и първата циркова академия за малки и големи у нас. В програмата ще се изявят студенти в специалността „Театър на движението“, млади музиканти, които ще изпълнят импровизации на класически теми на виолончело и саксофон.

Хуан Сонриенте от Аржентина ще представи паркур и трикинг изпълнения в артистичен етюд. Лонгборд денсинг таланта си ще демонстрира 17-годишният световен шампион в тази дисциплина Павел Вълков.

Зад пулта в мотрисата застават иконата на клубната сцена в София - DISCO MANGA и DJ Valldy.

Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, а режисьор е Атанас Лозанов Nasix.

Роботеатър ще представи Георги Германов от АБВ Академия, лауреат на различни конкурси и носител на награди за програмиране и цифрово предприемачество.

Инициативата „ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ води началото си от 2009 г. с форматите „Спектакъл в метрото“ и „Digitality Underground“ и е вдъхновена от добрите практики в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Берлин и Брюксел.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на СТОЛИЧНА ОБЩИНА и е част от Календара на културните събития на Столична община в раздел „Лятна програма“.

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни