banner top2

Събития

„Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл

„Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл

Във връзка със 111-годишнината от запалването на искрата на скаутството в България в град София Организацията на българските скаути ще представи изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  -  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога!“

На 06.05.2022г. на празника на храбростта и на българските скаути, изложбата ще бъде открита от 11:00 часа в гр. София - Национален студентски дом /пл. Народно събрание №10/ от г-н Слав Гиндянов - Президент на Организация на българските скаути, от г-н Бертуин Люсенбург – колекционер, от г-н Матиас Герт – член на европейския скаутски комитет и от г-н Андреа Демармелс – представител на световната организация на скаутското движение(WOSM).

Ще бъдат изложени повече от 40 издания на различни езици от цял свят на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“ с автор основателят на скаутското движение - сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до атмосферата на скаутството и да разберат защо то се е превърнало във водещо младежко движение по света. Ще научат повече за скаутските принципи, за  историята на движението и какво обединява повече от 60 милиона млади хора от 170 държави.

Освен богатата колекция от издания на книгата, ще бъдат представени усилията на националните скаутски организации от цяла Европа в отговор на хуманитарната криза, в следствие на военната агресия в Република Украйна. Посетителите ще разберат какво превръща скаутите по цял в „Добри граждани” и „Посланици на мира” и как една книга, написана преди повече от век, може да вдъхнови милиони хора от цял свят да бъдат активни граждани и двигатели на своите общности!

Изложбата се осъществява с подкрепата на на г -н Бертуин Люсенбург -  колекционер, изследовател на наръчника на Бейдън-Пауъл и автор на книгата „Скаутство за момчета" по целия свят “, която бе представена на специално  събитие по време на 42-та Световна скаутска конференция на 27 август 2021г. Книгата включва въведения, предоставени от внука на автора -  Майкъл Бейдън-Пауъл, Ахмад Алхендави (Генерален секретар на Световната организация на скаутското движение/WOSM/) и Волтър Цилвенберг (Международен комисар на скаутите на Нидерландия).

Проектът „Скаутство за момчета“ по целия свят“ (Scouting for Boys ‘round the world’) предоставя информация за книгата на Бейдън-Пауъл  „Скаутство за момчета: Наръчник за обучение по добро гражданство“(1908), която повече от век след публикуването си  продължава да вдъхновява скаутите по всички краища на света. На 22 февруари 2011 г. стартира уебсайтът www.scoutingforboysroundtheworld.org. Този уебсайт предоставя информация за изданията на „Скаутство за момчета“ по целия свят“ и дава възможност за качване на информация за нови и неизвестни издания, освен това  включва публична база данни с подробен преглед на всички английски и чуждестранни издания. Досега са открити и изброени повече от 450 издания в над 60 държави на почти 50 различни езика. В момента на откриване на изложбата, от 11:00 ч ще стартира обновеният уеб сайт на инициативата, откъдето книгата може да бъде поръчана - www.scoutingforboysroundtheworld.org с ISBN номер 978-90-828615-0-1.

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни