banner top2

Новини

Европейската комисия публикува Съобщение относно Европейската година на младежта 2022!

Европейската комисия публикува Съобщение относно Европейската година на младежта 2022!

На 10 януари 2024 г. Европейската комисия публикува своето Съобщение относно Европейската година на младежта 2022! Надграждайки постиженията на Европейската година на младежта, Съобщението представя задълбочен поглед върху младежкото измерение на политиките на ЕС с 60 действия, които пряко адресират младите хора и дават на младите европейци възможност за по-голямо влияние върху политиките на ЕС.

При разработването на политиките на ЕС комисията ще прилага така наречения „младежки тест“, който гарантира, че се отчита тяхното въздействие върху младите хора.

Други инициативи, които вървят ръка за ръка с младежкия тест включват политически диалози между младите хора и европейските комисари, поредица от кръгли маси за интегриране на младежта и нова платформа на младежките заинтересовани участници, която ще способства за непрекъснат обмен с младежки организации, младежки изследователи, представители на държавите членки и други институции на ЕС. Намерението на Европейската комисия е да засили и Диалога на ЕС по въпросите на младежта.

В допълнение комисията предлага и няколко конкретни действия, които адресират тревогите на младите хора по теми като здраве и благосъстояние, околна среда и климат, образование и обучение, международно сътрудничество и европейски ценности, както и заетост и приобщаване.

Текстът на Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите относно Европейската година на младежта 2022 можете да намерите тук.

Линк към първата прес-конференция на еврокомисар Илиана Иванова и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас във връзка с Европейската година на младежта, нейните постижения и пътя напред (с превод на български език) можете да намерите тук.

Инфографика с основните акценти на Европейската година на младежта 2022 на български език

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни