banner top2

Новини

"Младите българи- архитекти на промяната" стартира обученията си в цялата страна.

Сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве на младите хора са във фокуса на новите обучения на фондация „ИСКАМ БЕБЕ“ по проект, финансиран от Министерство на младежта и спорта.


На 9 септември 2023 година, от 10ч, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека стартира проектът  „Младите българи – архитекти на промяната“. Инициативата е национална и стартира от Бургас – градът, в който е създадена първата общинска програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми през 2008 година. Националната образователна обиколка на фондация "Искам бебе" продължава на 10 септември, неделя, във Варна. Еднодневният тренинг там стартира по същото време- 10:00ч. и ще се проведе в зала "Варна" - в сградата на Община Варна.


До края на месец февруари следващата година фондация " Искам бебе" ще мултиплицира семинарите и в Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Смолян, Кюстендил, Враца и София. Амбицията на организаторите е в рамките на проекта да бъдат обучени над 360 младежи. Участието им е безплатно, а в края на тренинга младите ентусиасти получават и специален сертификат за него. Обучението е насочено към млади хора на възраст от 15 до 29 години и е в подкрепа на изграждането на навици за здравословен начин на живот още от ранна възраст, както и на навременното отговорно родителство. Лекторите са изявени специалисти в своите области: Д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог в МБАЛ "Св. София", дългогодишен член на БЧК, носител на звание „Последовател на Пол Харис“ на Ротари Интернешънъл, ще говори за сексуалното здраве и „биологичния часовник“, определящ най-добрата възраст за зачеване и раждане на здраво дете. Д-р Ан- Ангелина Иванова – ендокринолог е създател на редица програми за здравословен начин на хранене, репродуктивно здраве и проблеми на метаболизма. Катя Симеонова – психолог с дългогодишна практика е терапевт в групите за емоционална подкрепа на жени с репродуктивни проблеми и ще сподели своя опит. Баскетболният треньор на отбора кадети на националния отбор на България по баскетбол и главен мениджър на баскетболен клуб " Хебър" - Веселин Веселинов е лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

В Бургас и Варна Радина Велчева – основател на Фондация „Искам бебе“ , Ваня Христова – член на УС и координатор на организацията за Бургас и Валентина Иванова- член на УС и координатор на организацията за Варна ще говорят за предизвикателствата, които стоят през младите хора днес по пътя им към желаното родителство. Екипите и градоначалниците на Община Бургас и община Варна приветстват инициативата и ще бъдат специални гости на обученията. Те ще представят добрите социални и младежки практики, както и съвместната си работа с „Искам бебе“ в помощ на семействата, които искат да станат родители. Повече за "Младите българи- архитекти на промяната" може да намерите в специално създадените Фейсбук страница и Youtube канал с името на проекта, както и на страницата на организаторите. Там се качват и предстоящите дати и локации за предстоящите обучения в цялата страна.

   Snimka.jpg

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни