banner top2

Новини

Младежите настояват за по-строг контрол върху продажбата на алкохол и цигари

Държавно субсидирана психологическа подкрепа, по-строг контрол върху продажбата на алкохол и цигари и още десетки мерки за подобряване на живота на младите хора в България предлагат младежите. Това са част от препоръките на над 100 млади хора от цялата страна, които взеха участие в Националната младежка конференция „Проект за бъдеще“, организирана от Министерството на младежта и спорта. 

 BVA_3880.jpg
 
 
Конференцията беше открита от министър Весела Лечева. Тя постави акцент върху позитивната промяна, която младите хора могат да донесат като бъдат активни граждани. 
 BVA_3646.jpg
 
Форумът предостави на участниците възможност да работят в групи по пет тематични области: превенция на агресията, психичното здраве, овластяването на младежите и включването им в процесите на вземане на решения, зелени политики, образование и младежката работа. След съвместна работа участниците представиха идеите си пред заместник-министъра на младежта и спорта Петър Бучков, директора на дирекция „Младежки политики“ Силвия Петрова и съветника на министъра на младежта и спорта д-р Лилия Еленкова. Младежите засегнаха теми като причини за агресията и зависимости при подрастващите, ограничаване на хазарта, устойчивото развитие, подобрения в сектора на младежката работа, ангажираното гражданство и активното включване на младите хора на различни нива във вземането на решения – ученически и студентски съвети, местно самоуправление и други. Като конкретен проблем беше посочен дефицитът на образование за екологията в училищната система. Според младежите засягането на този проблем в рамките на съществуващите учебни планове не е достатъчно и би следвало да има отделен предмет. 
 
 
BVA_4103.jpg
Държавно субсидираната психологическа подкрепа беше предложена като инструмент за подобряване на психичното здраве на младите хора. Освен това те настояха и за периодична психологическа подкрепа за всички ученици. Подготовката за родителството припознаха чрез създаване на безплатни академии за родители. Като начин за преодоляване на агресията посочиха работа не само с жертвата, но и с насилника. Младежите подкрепиха мерки за по-строг контрол при продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни. 
 
 BVA_4022.jpg
 
Програми за безплатни жилища и начални стипендии са само част от предложенията за подкрепа при навлизане на пазара на труда. Заедно с представители от Министерството на младежта и спорта, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на културата, младите хора обсъдиха предизвикателствата в различни области. Във фокуса на вниманието с представителите на институциите бяха теми като подпомагането при намиране на първа работа, обхващането на младежите без трудова или учебна заетост, връзката между образование и култура, спорта като средство за устойчиво психическо развитие и други. 
 
BVA_4086.jpg
 
Събитието имаше за цел да предостави форум за развитие и представяне на идеите на младите хора в ключови аспекти, но и да затвърди диалога им с институциите. Конференцията беше заключителното събитие в България по повод Европейската година на младежта – 2022 г.
 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни