banner top2

Новини

БЪЛГАРСКО - КОРЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ОБМЕН – 2023 ГОДИНА

През 2007 година Министерството на младежта и спорта (по това време Държавна агенция за младежта и спорта) сключи Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на младежта с Правителствената младежка комисия към кабинета на министър-председателя на Република Корея. Меморандумът цели насърчаване на партньорството между двете страни по въпроси, свързани с младежта, като фокус е поставен върху младежките политики, ключови механизми и добри практики в сфери като образование, заетост, социални въпроси, околна среда, свободно време, спорт, култура и изкуство, доброволческа дейност и др. 

 BG-KOREA-PART-2023.png
 
 В рамките на Меморандума за разбирателство и сътрудничество в областта на младежта ежегодно се провежда обмен на младежки делегации от двете държави.

След няколкогодишно прекъсване в резултат на пандемията от COVID-19, през 2023 г. двустранните посещения на млади хора от Република България и Република Корея в съответната държава ще бъде подновен.

В тази връзка дирекция „Младежки политики“ на Министерството на младежта и спорта има удоволствието да обяви конкурс за подбор на седем изявени и мотивирани млади хора, които имат интерес към младежките политики и културата на Република Корея. Избраните кандидати ще посетят азиатската държава като част от официална делегация на Република България, водена от представители на Министерството на младежта и спорта. В продължение на няколко дни младежите ще могат да се запознаят с добри практики в сферата на младежките политики, прилагани в Република Корея, да усетят вековната история, богатата култура и ценностите на обществото. Младежкият обмен ще спомогне за осъществяването на добрата комуникация на българските младежи с техни връстници от Република Корея, което ще повлияе благоприятно за обмена на опит, визия и ценни идеи.

Планирано е посещението на делегацията на Република България в Република Корея да се проведе в периода 4-13 юли 2023 година. Пътните разходи на участниците в делегацията се поемат от Министерството на младежта и спорта.

На реципрочен принцип в периода 6-15 септември 2023 година Министерството на младежта и спорта ще посрещне в България младежка делегация и представители на Министерството на равенство между половете и семейството на Република Корея.

Програмите на посещенията в двете държави са в процес на съгласуване.

Посещенията на младежките делегации в България и Корея ще бъдат съпътствани от предварителни и последващи виртуални срещи и онлайн активности на избраните участници с цел предварително запознаване и размяна на обратна връзка от инициативата и проведения младежки обмен.

Ако сте на възраст между 15 и 29 години и се определяте като активни млади хора, имате интерес към културата и историята на Република Корея и се вълнувате от теми, свързани с политиките за младите хора, изпратете ни своята автобиография (с данни за контакт) на български език и мотивационно писмо (до 600 думи), в което споделяте с какво участието Ви в програмата за младежки обмен би допринесло за Вашето личностно и професионално развитие на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., в срок до 21.05.2023 година.

Критериите за участие са следните:

Административни критерии:

 • Възраст:  15-29 години;
 • Разговорен английски (документ и среща-интервю с одобрените по документи кандидати);
 • Опит в сферата на младежките дейности – описание на до 3 младежки активности, в които кандидатът е взел лично участие (описват се в мотивационното писмо).

 Качествени критерии:

 • Лична мотивация за участие (с какво може да допринесе);
 • Предложение за добра практика в сферата на младежката политика, която да бъде представена по време на визитата (кратко описание и ползи);
 • Очаквания от визитата и идеи за бъдещето (личен ангажимент).

Желаем Ви успех!

Важно!

Кандидатурите, получени след посочения краен срок (21.05.2023 г.), няма да бъдат разглеждани!

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

 •   гр. София 1142
  бул. "Васил Левски" 75
 •  02/ 930 08 36
 •   Пишете ни