banner top2

Новини

Срокът за DiscoverEU изтича! Запиши се и опознай Европа!

На 18 години си и пребиваваш законно в една от държавите от ЕС или в трета държава, асоциирана към програма „Еразъм+“? Приготви се да опознаеш Европа! DiscoverEU се гордее, че е част от семейството на програма „Еразъм +“!

 

ddiscoverEU23lastchance.png

Какво представлява DiscoverEU?

DiscoverEU е действие по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, което ти дава възможност да опознаеш Европа от собствен опит. Пътувайки предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район) ще опознаеш впечатляващите пейзажи на Европа и нейното разнообразие от големи и малки градове. Можеш да кандидатстваш по време на двата кръга на кандидатстване, които се провеждат всяка година. Успешните кандидати се награждават с карта за пътуване.

Като 18-годишно лице, законно пребиваващо в Европейския съюз или в една от третите държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, като Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция, DiscoverEU ти дава възможност да участваш в пътуване, което ще ти позволи да опознаеш многообразието на Европа, да научиш за нейното културно наследство и история и да се запознаеш с хора от целия континент. Освен това DiscoverEU ти дава възможност да развиеш ценни житейски умения за твоето бъдеще, като независимост, увереност и отвореност към други култури.  

Избраните участници ще получат европейска младежка карта DiscoverEU, която ще им даде възможност да получават отстъпки за посещения на културни прояви, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и др.

Кога е следващият кръг?

Над 200 000 младежи вече са получили карта за пътуване от началото на първия кръг на кандидатстване през юни 2018 г. Следващият кръг ще се проведе от 15 март 2023 г., сряда, в 12:00 ч. (на обяд, брюкселско време) до 29 март 2023 г., сряда, в 12:00 ч. (на обяд, брюкселско време). В съответния ден и час на тази страница ще се появи бутон „Кандидатствай сега“. 

За да отговаряш на условията за участие, трябва да си:

  • роден/а между 1 юли 2004 г. (включително) и 30 юни 2005 г. (включително);
  • попълнил/а правилния номер на лична карта, паспорт или карта за законно пребиваване в електронния формуляр за кандидатстване;
  • гражданин или законно пребиваващ* в една от следните държави: 

          - една от държавите — членки на Европейския съюз, включително отвъдморските страни и територии, или 
          - една от третите държави, които са асоциирани към програмата „Еразъм+“: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция. 

За повече информация вж. раздел 2 на правилата — „Допустими кандидати“

След това ще трябва да участваш във викторина (освен в случаите, когато кандидатстваш като член на група).

Ако бъдеш избран/а, можеш да пътуваш в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни между 15 юни 2023 г. и 30 септември 2024 г. 

Имай предвид, че ако страдаш от увреждане или здравословен проблем, които биха затруднили пътуването ти, ще получиш помощ, за да може да участваш в действието. Прочети въпрос В.13 от често задаваните въпроси за повече информация.

Твърде млад/а ли си, за да участваш в този кръг? Няма проблем! Всяка година през есента и през пролетта ще се провежда нов кръг.

Мога ли да пътувам с приятели?

Да, можеш. Това зависи само от теб. Можеш да пътуваш самостоятелно или да добавиш до 4 приятели в твоята група, при условие че отговарят на условията за кандидатстване, описани по-горе. Те ще използват твоя код на кандидатура, за да изпратят собствените си кандидатури. Прочети въпроси от Б.5 до Б.11 от често задаваните въпроси за повече информация.

Можеш също да съгласуваш плановете си за пътуване с други участници в DiscoverEU! Фейсбук групата DiscoverEU е добра платформа за тази цел. Присъедини се към групата сега, за да разговаряш с други участници.

След като бъдеш избран/а, националните агенции по програма „Еразъм+“ ще ти помогнат да се свържеш с други участници и да научиш всичко необходимо, като организират срещи преди заминаването и срещи на пътуващите.


„Навън те чака цял нов свят. Стегни раницата си, извикай най-добрия си приятел и тръгни на път.“

 

Сподели преживяванията си 

Като посланик на DiscoverEU, ще те приканим да споделяш преживяното от теб по време на пътуването чрез социалните медии Instagram, Facebook и/или Twitter, като използваш хаштага #DiscoverEU. Можеш да решиш да направиш и презентация в своето училище или пред местната общност. Освен това можеш да участваш в конкурса за снимки и видео на #DiscoverEU и да спечелиш чудесни награди. 

Искам да науча повече!

Интересуваш се от миналите кръгове на кандидатстване? Виж информационния документ за DiscoverEU, за да научиш повече за действието и за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици.

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка!
 

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни