banner top2

Новини

„Младите българи - архитекти на промяната“ с летящ старт в Бургас и Варна

Обучителните семинари на фондация „Искам бебе“, финансирани от Министерство на младежта и спорта, възхитиха ръководителите на местната власт и донесоха добри новини за морските градове.

Безплатен консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми във Варна, заявка за мултиплициране на семинара сред учениците и студентите в Бургас и над 70 ентусиазирани и доволни младежи. Това е общата равносметка от началото на националната обиколка на фондация „ Искам бебе“ и нейните експерти в областта на сексуалното и ментално здраве, активния начин на живот и здравословното хранене.

snimka2.jpg

Първите еднодневни обучителни семинари по проекта се проведоха при огромен интерес и активното участие на представители на местната власт. В Бургас специалните адмирации на градоначалника Димитър Николов предаде Йорданка Ананиева, заместник кмет на Община Бургас. Тя сподели искрената си емоция и радост да приветства младежите на града, решени да живеят активно и устремено. „Знаем колко много сърце и професионализъм влагате в каузата си и пълната зала днес е доказателството за това признание на практика. Интересът и участието на младите хора в социалните мисии, в каузата за здравословен начин на живот, превенция и профилактика на здравето, са най-ясният индикатор, че не просто сте на правилния път, а вие проправяте пътищата“, заяви Ананиева. Заместник-кметът даде заявка проектът да бъде взаимстван от Община Бургас като успешна практика, която експертите на „Искам бебе“ да приложат и на местно равнище.

snimka3.jpg

Световният и европейски рекордьор по плуване Цанко Цанков бе специален гост на откриването на “Младите българи-архитекти на промяната” в Бургас. Първият българин, преплувал един от най-трудните плувни маратони в света - Гибралтарския проток - призова младите хора на България да бъдат любознателни, устремени и силни. „Бургас винаги е бил пионер в добрите каузи и за мен е чест да бъда част от тази прекрасна инициатива”, сподели той. Цанков не скри радостта си от това, че активният начин на живот е част от концепцията на проекта. Една от изненадите за участниците в първия обучителен семинар бе специалното послание с подкрепа и поздравления от любимците на България - Арти и Криси. Вечно усмихнатото популярно семейство отправи сърдечното си послание за откритост, информираност и диалог по въпросите на младите хора в България. Те не пропуснаха да отбележат и личната си амбиция - да имат 3 деца до 30-годишна възраст.

snimka4.jpg

Енергията от силното начало на инициативата се пренесе и в морската столица. Във Варна обучението бе открито лично от кмета на града- Иван Портних. „Искаме бебета!“, бодро и гордо стартира посланието си градоначалникът. Той припомни успешната история на съвместното сътрудничество с „Искам бебе“, отбелязвайки, че само за последната година, благодарение на общинския ин-витро фонд, на бял свят са се появили 19 бебета. Тази статистика, обаче, бе само прелюдията на добрите новини. Радина Велчева, основател на фондацията, обяви, че много скоро в морската столица ще отвори врати безплатен кабинет за репродуктивно здраве. „Резултатът е налице заради дългосрочната активна политика на Община Варна с грижа за семействата с репродуктивни проблеми, но и като естествено продължение на една от най-дейните координатори на „Искам бебе“ - Валентина Иванова, координатор на фондацията за Варна и член на УС“, разясни тя. Участие в откриването на „Младите българи – архитекти на промяната“ във Варна взе и проф. Емил Ковачев, ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология към МУ- Варна и управител на втората по големина специализирана болница по АГ в България СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“.

snimka5.jpg

Д-р Александър Кобаков, д-р Ангелина Иванова, Веселин Веселинов и Катя Симеонова, звездният експертен екип на проекта, мигновено спечели доверието и сърцата на участниците в семинарите. Младежите продължиха дискусиите и извън обучителната програма със свои инициативи и идеи в перспектива.

snimka11.jpg

Проект „Младите българи-архитекти на промяната“, номер на договора: 25-00-34/12.07.2023г., се финансира от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2023г. Обученията продължават на 28.10. в Кюстендил и на 29.10 във Враца. Повече информация и подробности за събитията, следете на Фейсбук страницата на проекта.

snimka10.jpg

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни