banner top2

Новини

Флашмоб инициативата „Младежкият глас на Плевен” обедини десетки младежи, артисти и обществени личности

Флашмоб инициативата „Младежкият глас на Плевен” обедини десетки младежи, артисти и обществени личности

На 6 ноември в СУ „Иван Вазов” - Плевен се проведоха поредица събития и флашмоб, обединени под мотото „Младежкият глас на Плевен”. Инициативата се реализира в рамките на проект НПИМД-КО1-ОБЛ-024/2023/22.03.2023 "Младите хора – Бъдещето на област Плевен – гражданско активни", финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от закона за хазарта за 2023 година. Проектът се изпълнява от Асоциция „Докосни дъгата” с председател д-р Денислава Ангелова.

Проявата имаше за цел да популяризира спорта, музиката, танците и изкуството като средство срещу агресията и зависимостите, да мотивира младежите да преследват целите и мечтите си, както и да спомогне за развитието на отношенията между ученици, младежи и фенове на спортисти и клубове в община Плевен.

061123 0010

Мероприятията започнаха с двама специални гости. За да се видят с младежите, в СУ „Иван Вазов” - Плевен пристигнаха легендата в спортната стрелба Весела Лечева и г-жа Йелена Филипович-Стоянов, изпълняваща длъжността посланик на Черна гора в България. Те бяха посрещнати тържествено от Мажоретен състав и Първи ученически гвардейски оркестър към училището.

Лечева, която е петкратна световна шампионка, олимпийска вицешампионка и носител на четири световни купи по стрелба, проведе емоционална среща във физкултурния салон на СУ „Иван Вазов” с десетки ученици, сред които и възпитаници на СУ „Георги Бенковски” с директор Мариана Костова. Пред тях тя сподели интересни подробности за своята кариера и предизвикателствата, които са я съпътствали. Настоящият председател на Българския стрелкови съюз отдели време, за да изтъкне и ползите от спорта.

061123_0461.jpg

 „Спортът дава много шансове, спортът може да ви бъде в помощ, спортът калява, възпитава, образова, дисциплинира. Спортът ни дава възможност да преживеем най-силно емоциите на победата, но и най-силно емоциите на загубата. Няма сфера, в която, когато загубиш, да станеш сутринта и да се чувстваш още по-мотивиран да продължиш напред, да знаеш, че това е твоят втори шанс да продължиш и да победиш. В живота ще имате низ от трудности и предизвикателства... Никога не се отказвайте! Стремете се, целете се високо, следвайте мечтите си, трудете се неуморно и се усъвършенствайте!”, обърна се Весела Лечева към младежите. И им напомни: „Спортът е най-силното оръжие срещу всички зависимости и пороци, които ни заобикалят.”

След края на мотивиращата среща последваха много снимки и автографи.

Вълнуващ за младежите бе и разговорът в училищната зала „Европа” с Йелена Филипович-Стоянов, изпълняваща длъжността посланик на Черна гора в България. Нейно превъзходителство разказа историята на Милорад Вукичевич, човек, който се ражда в малко селце в Черна гора и израства в семейство с ограничени възможности. От ранна възраст Милорад имал мечта - да стане лекар и да помага на хората. Но пътят към тази мечта не бил лесен. Йелена Филипович-Стоянов изтъкна пред младежите уроците, които тази история носи - да мечтаят, да учат усърдно, да се стремят към целта си, да са готови за жертви и да помагат на другите. Тя поздрави момчетата и момичетата с думите на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски, който още през 1922 г. е казал следното: „Животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идеи и от стремеж към успеха!“.

„Искам да пожелая на всички вас никога да не спирате да мечтаете смело и да преследвате мечтите си! Това е пътят и от сърце ви пожелавам успех!”, каза още Нейно превъзходителство.

Директорът на СУ „Иван Вазов” Димитър Митев изненада Весела Лечева и Йелена Филипович-Стоянов със специалени подаръци - рисунки, сътворени с вдъхновение от възпитаници на училището, подчертавайки, че „няма нищо по-хубаво от детската рисунка.”

061123_0483.jpg

Младежкият празник завърши с вълнуващ концерт в двора на училището. В него се включи обичаният актьор и тв водещ Александър Кадиев, който говори пред младежите за творчеството, за изкуството и за силата на приятелството, след което разигра театрална игра с някои от тях. Последваха музикални изпълнения на една от звездите на първото българско музикално риалити "Star Academy" - Валентина Александрова, както и на Яна Каменова, позната от друго телевизионно предаване - "Гласът на България". За доброто настроение допринесоха още талантливите балетисти на "Expose team" и танцьори от X-Energy Crew . Кулминация на събитието беше атрактивен флашмоб с участието на всички изпълнители и мажоретния състав при СУ „Иван Вазов” с ръководител Надя Тодорова.

 

Министерство на младежта и спорта

Имейл бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин и получавайте редовно всички новости

Контакти

  •   гр. София 1142
    бул. "Васил Левски" 75
  •  02/ 930 08 36
  •   Пишете ни