"ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА“ ПРАВИ ВАРНА ГРАД БЕЗ АВТОМОБИЛИ ЗА ЕДИН ДЕН

 11 септември  874

"ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА“ ПРАВИ ВАРНА ГРАД БЕЗ АВТОМОБИЛИ ЗА ЕДИН ДЕН

"Европейска младежка столица“ прави Варна град без автомобили за един ден

На 22 септември 2017г., Варна отново ще се включи в Световния ден без автомобили след 8 годишно прекъсване. За първи път градът се е присъединил към инициативата през 2009 година, когато няколко централни улици са превърнати в зони без автомобили. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение за ден. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.

 

Всяко издание на Европейската седмица на мобилността е насочено към определена тема. Тази година тя е „Чиста, споделена и интелигента мобилност“. Освен насърчаване на споделеното пътуване се изтъкват и ползите от по-чистите транспортни средства. Споделеното пътуване е идея напомняща пътуването на стоп, но с важната разлика, че уговорките за ден и час се правят предварително. Използва се и при придвижване в градски условия – до работа, училище или други дестинации. Плюсовете са няколко: пестите пари, защото си делите разходите за гориво; имате компания и се запознавате с нови хора; грижите се за околната среда като не допринасяте допълнително за замърсяването на въздуха; намалявате броя на автомобилите по улиците, което автоматично намалява задръстванията и съкращава времето за придвижване. Подобна идея се разработва в София, а системи за градски велосипеди под наем вече работят в Бургас, София (http://www.sofiabike.com), Русе и Видин.

 

По време на кампанията ще бъде спряно движението от 10.00ч. до 19.00ч. на моторни превозни средства по централен булевард в града. Зоната ще се превърне в място свободно за спорт и забавление на улицата, пешеходни обиколки за запознаване с миналото на града, пикник на улицата, гаражни разпродажби, каране на велосипед, ролери, скейтборд, тротинетка и всякакъв друг вид алтернативен транспорт. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места. С демонстрацията на тези нови възможности, сдружение “Варна - Европейска младежка столица” цели по-бързото навлизане на споделеното пътуване в града.

 

Квалифицирано участие в Световния ден без автомобили е когато град затвори действащи автомобилни трасета за целия ден на 22 септември. Провеждането на събития във вече пешеходни зони, или на друга дата не се приема за усилие, пряко свързано с промоцията на градска мобилност без автомобили. Тези условия са били причина много големи градове, да не се квалифицират поради трудностите с организирането на подобен ден. Въпреки това през 2016 г. кампанията в европейски мащаб подобри рекорда за брой участници – 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. Това ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени в поведението ни могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат.

Повече за инициативата и Европейската седмица на мобилността на: http://www.mobilityweek.eu/
 

Новини

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПО ПОВОД 4 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА, ЖЕРТВИ НА АГРЕСИЯ, ВИ ПИТАМЕ: КОИ СА ОСНОВНИТЕ ФАКТОРИ ЗА ПРОЯВИ НА НАСИЛИЕ СРЕД МЛАДИТЕ ХОРА?

Видео

Вижте още
Back To Top