МИКЦ Пазарджик се включва В MOVE WEEK

 24 септември  874

МИКЦ Пазарджик се включва В MOVE WEEK

СНЦ "Младежки дейности"

 

МИКЦ Пазарджик се включва В MOVE WEEK

24 Септември 2015 - СНЦ "Младежки дейности"

За трета поредна година МИКЦ Пазарджик ще подкрепи ежегодното европейско събитие MOVE WEEK.

 

Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA). Национален координатор на събитието за България е Сдружение BG Бъди активен.

Тази година MOVE Week  се проведе в края на месец септември - от 21-ви до 27-ми в цяла Европа, като повече от 38 държави  взеха участие в инициативата. Кампанията се гради на три основни принципа:

1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност;

2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;

3. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;

 

„Заседналият начин на живот е новото пушене“

Непопулярен факт е, че обездвижването е четвъртият причинител на смъртност в световен мащаб. Пандемията  „обездвижване“, е причинител на много заболявания, като исхемична болест на сърцето, рак, диабет тип 2 и други. Различни изследвания доказват, че обездвижването е причина за: 6% от коронарните сърдечни заболявания; 10% от рака на дебелото черво; 10% от рака на гърдата; 7% от диабет тип 2; 5,3 милиона от 57 милиона смъртни случаи в света (през 2008г.) са причинени от заболявания в следствие на масовото обездвижване на хората.

 

Последните статистики на Световната здравна организация показват все по-ясно пряката връзка между здравния статус на населението и всекидневната физическа активност. Тъжен факт е, че България е на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи (Евробарометър 2014), което от своя страна означава и висок процент обездвижени млади хора.

 

Има ли решение?

Да. Превенция, осигуряване на информация, лесен достъп  и мотивация, чрез които физически неактивните граждани да предприемат действия и променят начина си на живот към физически по-активен и така да подсигурят за себе си и близките си бъдещо добро качество на живот, без болести или ненужни разходи. 

Целта за 2015 година е да раздвижим 100 000 българи.

МИКЦ Пазарджик организира на 27 септември 2015 г.  в Парк остров „Свобода“  събитие MOVE Week – екоигри сред градската природа с колело , скейтборд и ролери. Събитието беше в рамките на младежката инициатива „Кауза природа“, реализирана от Младежки дом Пазарджик с финансовата подкрепа на Община Пазарджик.

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top