ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „СЕВЕРИНА”

 27 юни  596

ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „СЕВЕРИНА”

На български, румънски, арменски и молдовски танци се насладиха русенци на 24.06.2017 г. Поводът на гостуването им бе провеждането на Втория Международен младежки фолклорен фестивал „Северина”, който се състоя на 23 и 24 юни. Организатор на събитието беше Общински младежки дом Русе в сътрудничество със сдружение „Вдъхновение“, с финансовата подкрепа на община Русе, по програма „Култура“ в направление „Малки творчески проекти“. Домакини на фестивала бяха Фолклорно танцово студио „Зора” към ОМД с ръководител Мъгърдич Астхигян.

На 23 юни фестивалът беше открит с танци на чуждестранните танцови състави като поздрав към всички русенци и гости на града. Въпреки жаркото слънце не липсваше ентусиазирана публика пред община Русе, която да се наслади на фолклорните ритми.

Същинската част на фестивала се състоя на следващия ден – 24 юни, на открита сцена пред съдебната палата. В концертната програма се включиха девет състава, като началото беше дадено от домакините, и публиката заформи кръшно хоро на паветата. След тях на сцената се изявиха състави от Мартен, Щръклево, Тетово, София, Плевен, Букурещ, Румъния, гр. Тараклия, Молдова и арменски състав от Русе. Те представиха на публиката фолклорни обработки от съответния регион, от който идват. По-късно вечерта домакините и танцьорите от Румъния, Молдова, София и Плевен се включиха в дефилето на русенския карнавал, а след това показаха танцовите си умения на фолклорна сцена пред Община Русе.

Интересна среща на ръководителите на съставите се проведе рано сутринта в събота в младежкия дом. Всеки от тях представи танцовото си студио, споделиха опит и обсъдиха бъдещи съвместни проекти. Всеки един от съставите получи грамота и плакет за участие във фестивала.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top