МЛАДЕЖКИ ОБМЕН В РУМЪНИЯ НА СДРУЖЕНИЕ „ЕКОМИСИЯ 21 ВЕК”

 22 май  704

МЛАДЕЖКИ ОБМЕН В РУМЪНИЯ НА СДРУЖЕНИЕ „ЕКОМИСИЯ 21 ВЕК”

„Art for environment - Youth exchange in Caciulata” е името на младежкия обмен, който се проведе през месец май ( 08.05.2017 – 19.05.2017) в местността Качулата, Румъния. Обменът е финансиран от  европейската програма „Еразъм+“  и насърчава образователната мобилност и ефективното сътрудничество между участници от шест европейски държави – Румъния, България, Гърция, Словения, Италия и Португалия.

В двуседмичното приключение се включиха десет доброволци от сдружение „Екомисия” 21 век, възпитаницитe на ПМГ, ПЕГ „Екзахрх Йосиф I”, ПГМЕТ, придружавани от двама лидери. В интензивната програма бяха включени два неформални методи за обучение Forum Theater и  Photo Voice. Чрез тях участниците научиха как да изразяват личното си мнение със средствата на изкуството и да търсят решения на обществени и екологични проблеми. Всекидневно се провеждаха тематични работилници  (workshop) в малки смесени групи, които насърчаваха междукултурния диалог и практически утвърждаваха идеята, че чрез изкуствата може да се спомогне за опазването на околната среда. Още при първата работна среща участниците се обединиха около мотото ‘CAN WE SAVE THE WORLD’( “ Може ли да спасим света? “)  и усилено търсеха отговор на този въпрос през следващите дни. В минутите преди заслужена почивка лидерите на шестте държави, сплотяваха големия екип от участници с игри за мотивация, изграждане на доверие и развитие на сценични умения.

Разнообразието бе утвърдено и от шест интернационални вечери, чрез които участниците представиха своята уникална култура, а наслада у нас оставиха италианската опера, португалските любовни серенади, словенската полка, гръцките, румънски и български фолклорни танци.

В програмата също така бяха включени мероприятия, които да вдъхновят творческото мислене и да засилят връзката с природата. Участниците имаха възможност да посетят Национален парк Козия, да наблюдават от близо редки видове птици и животни от разнообразната му флора и фауна, а през мащабния планински преход  да отпочинат в живописните манастири Козия и Торну.

Сред природата участниците осмислиха редица екологични проблеми на съвременното общество и чрез метода Forum Theater изготвиха театрално представление, което съдържаше провокиращи коментари за екологичното състояние на природата по цял свят и какви спешни мерки трябва да бъдат взети, за да се избегне планетарна криза в следващата половина на века. Постановката беше представена на централния площад в популярния град Сибил, дестинация олицетворяваща румънската история и култура.

През двуседмичния си предстои в Румъния участниците събраха разнообразен снимков материал и откриха фото изложба в централната окръжна библиотека на град Ръмнику Вълча. Спазвайки правилата на метода Photo Voice, снимките провокираха въпроси за опазване на природата. В град Ръмнику Вълча беше поставен и официалния финал на младежкия обмен. Лидерите на шестте държави обобщиха пред камерите на местната медия - целените резултати, постигнатите успехи и всеобщата полза от междукултурен диалог по теми свързани с опазването на околната среда.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА С ПОДКРЕПАТА НА ЕС ОБЯВЯВА 26 СЕПТЕМВРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ С ЦЕЛ НАСЪРЧАВАНЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ В ЕВРОПА?

Видео

Вижте още
Back To Top