“УМНИТЕ ГРАДОВЕ" ВЪВ ФОКУСА НА STARTUP WEEKEND VARNA’2017

 26 май  1107

“УМНИТЕ ГРАДОВЕ" ВЪВ ФОКУСА НА STARTUP WEEKEND VARNA’2017

Работещи практики и модерни технологии, които могат да превърнат градовете ни в по-екологични и по-ефективни, т.нар. концепция Smart City ("умни градове"), влизат във фокуса на поредното седмо издание на Startup Weekend Varna.

Защо Smart city?

¬Все още никой не е открил как един град става "умен", но след има-няма 30 години повече от две трети от населението на земята ще живее в градове. Или поне така сочат анализи на ООН. Със засилването на процеса "много хора на малко място" пред местните власти ще се появяват все повече предизвикателства. Варна, например, е почти класическа илюстрация - една от най-малките по територия общини у нас, с население почти колкото някои български области. 

Затова светът вече вярва, че решението e в т.нар. Smart Cities, които ползват технологии, за да управляват ефективно всички възможни градски активи - транспорт, училища, ВиК, болници, сметоизвозване, чистота на въздуха и пр.

Всъщност, нали няма смисъл да ви убеждаваме в ползите?

Шест са категориите, с които трябва да се справя един "умен град", според Technische Universität Wien - икономика, околна среда, администрация, мобилност, начин на живот и население. Е, засега Варна и Пловдив са далеч от най-добрите попадения в класацията на същия този Виенски технически университет, който е изследвал десетки европейски градове, но ние сме убедени, че можем да обърнем нещата.

КАК?

За да се включите в предизвикателството се нуждаете от 54 часа, една или повече идеи, много хъс - наистина много, готовност "да обърнете нещата с хастара надолу" и добър екип.

Вече може да запазете билета ТУК

КОГА?

От 26 до 28 май 2017 г.

КЪДЕ?

Най-новият co-working space във Варна - на ул. "Преслав" 53, в сградата на The Social Teahouse.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ КАТО РЕЗУЛТАТ?

Вероятните решения не са едно и две, но опциите могат да започват от автоматика за дома и локализиране на автомобили и да стигнат до решения за мониторинг на обществени превозни средства, интегрирано управление на битовите отпадъци, системи за ефективно използване на обществени ресурси и дори достъп на жителите на един град до информацията за произведените от тях отпадъци...И не на последно място - най-добрия уикенд на живота си!

НАГРАДИТЕ:

  • Парична награда от 750 евро;
  • Едномесечен абонамент за co-working space;
  • 3D принтер;
  • И още – по 750 евро за всяко от първите три места от Сдружение „Варна - Европейска Младежка Столица 2017”, ключово направление „Варна на Картата”;
  • Включване в работната група на URBACT;
  • Билети за startup събития из цяла Европа, но също така безценната възможност да получите обратна връзка за своята идея от доказани професионалисти; възможност да презентирате идеята си пред активни инвеститори, присъединяване към активна предприемаческа общност и много др.

Цялото събитие се записва. Финалните презентации на готовите продукти се качват на страницата на фондацията Startup Weekend, която е регистрирана в Сиатъл в Съединените щати, където инвеститори нерядко търсят добри проекти, в които да инвестират.

Допълнителна информация: +359 88 780 7236, varna@startupweekend.org и ТУК  

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ОТ КОЯ ГОДИНА ЧЕСТВАМЕ 21 ФЕВРУАРИ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК, ОБЯВЕН ЗА ТАКЪВ ОТ ГЕНЕРАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО?

Видео

Вижте още
Back To Top