„КОВАЧНИЦАТА ЗА МЛАДЕЖКА АКТИВНОСТ“ СТАВА ПОСТОЯННА ФОРМА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „УМЕНИЕ-2003“

 28 февруари  1002

„КОВАЧНИЦАТА ЗА МЛАДЕЖКА АКТИВНОСТ“ СТАВА ПОСТОЯННА ФОРМА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „УМЕНИЕ-2003“

Доброволчеството не само създава удовлетворение, че помагаш, но и те учи, че не трябва да се оплакваш от дребните житейски проблеми.

Това беше изводът на новите доброволци  по проект „Ковачница за младежка активност“ към читалище „Умение-2003“, след посещението им в Защитеното жилище в село Малко Шарково преди Сирни Заговезни.

Идеята да доставят малко радост на болните жени за Баба Марта, се роди от самите млади хора по време на обучението им в Националния учебен център на БЧК, без дори да подозират какви майсторки са обитателките на Защитеното жилище. Заедно с младежите те изработиха кукли Баба Марта и около 200 мартеници, които ще подарят за Първомартенския празник на всички жени в Дома, в това число и на персонала, и гостите.

„Задължително ще се върнем при тези жени отново“ - зарекоха се младите доброволци на заключителната пресконференция по проект „Ковачница за младежка активност“ на 28 февруари 2017 г.

Над 70 млади хора от областта са участниците в проведените информационни срещи по проект „Ковачница за младежка активност“. 17 от тях са включиха в двудневното обучение в Националния учебен център към БЧК в село Лозен. Освен удостоверения за завършени обучения по първа долекарска помощ на работното място и реакция при бедствия и аварии от НУЦ на БЧК, те получиха и първите в ямболска област Доброволчески книжки, които бяха издадени от читалище „Умение-2003“ в рамките на проекта. В момента доброволците към „Ковачницата“ са вече 23-ма.

„Целта ни по този проект беше основно да „заразим“ с доброволчеството повече хора. Изводът ни от проведените информационни срещи е, че младите наистина не са безразлични към случващото се около тях, но тези, които имат желание да се включват в доброволчески дейности, са най-вече младежите в неравностойно положение“ - каза ръководителката на проект „Ковачница за младежка активност“ Дияна Бончева на пресконференцията.

Инициативата на младежките клубове „Доброволческа работилница за идеи и изкуство“ и „БМЧК Умение“ към читалище „Умение-2003“ се реализира през периода 1 декември 2016 – 28 февруари 2017 г.  с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта. Проектът приключи, но дейността на „Ковачницата“ продължава.

Следващата инициатива на доброволците е планирана за 11 март 2017 г. и е посветена на Световния ден на потребителя. 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ОТ КОЯ ГОДИНА ЧЕСТВАМЕ 21 ФЕВРУАРИ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК, ОБЯВЕН ЗА ТАКЪВ ОТ ГЕНЕРАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО?

Видео

Вижте още
Back To Top