МЛАДЕЖКИ ОБМЕН YOU AND THE MOUNT СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

 27 октомври  36

МЛАДЕЖКИ ОБМЕН YOU AND THE MOUNT СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

В София се проведе международен младежки обмен You and the Mount, който събра участници от България, Босна и Херцеговина, Кипър, Словакия, Словения, Румъния и Полша. „You And the Mount /YATM/“ е младежки обмен, чиято цел е да покаже връзката между хората и планината. С проекта насърчихме младите хора да продължат да търсят устойчив туризъм и спорт и им показахме, че неразумното поведение в планината понякога има сериозни последствия. Събирайки млади хора обичащи планината в международна среда, те имаха възможност да учат един от друг основни умения, необходими за практикуването на туризъм и спорт в планината. Те придобиха умения, които ще им бъдат полезни не само в планината, но и в ежедневието. Чрез всички планирани дейности, участниците бяха извадени от зона си на комфорт, трябваше да разрешават казуси, с които се сблъскаха в планината, като тези умения също биха им били полезни и в ежедневието. Развитието на туризма и планинските спортове става все по-популярно. Името „You And the Mount - YATM“ (Ти и Планината) бе избрано, защото е важно да показваме връзката между хората и планината.

По време на младежкия обмен, младежите имаха възможност да разберат:

  • Необходимостта не от емоционално, а от рационално мислене и вземане на решения в планината;
  • Колко важно е чисто човешкото отношение и как трябва да реагират, когато видят човек, който е в неблагоприятна ситуация или беда.

Профилът на участниците бе следния:

  • Млади хора, които са опитни, имат интерес и практикуват изброените по-горе дейности;
  • Млади хора, които наистина искат да подобрят качеството на изпълнение на планинските и екстремни спортове и дейности и да помогнат на своите връстници да избегнат фатални инциденти;
  • След края на младежкия обмен, избраните участници трябва да проследят и разпространят резултатите от него сред младите хора на местно и международно ниво;
  • Възрастта на участниците бе над 18 години.

Продължителността на младежката мобилност бе 8 пълни работни дни. Проектът следваше подхода на неформалното обучение и бе комбиниран с работа в екип, упражнения и дискусии на открито.

Проект „You And the Mount /YATM/“ е съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз и е сътрудничество между Асоциация за развитие на българския спорт (България) – координатор на YATM, Организация за социални дейности и политики (Кипър), BRAVO (Босна и Херцеговина), ATET Zimbrul Carpatin (Румъния), ADEL (Словакия), Zavod Za Sport Ajdovscina (Словения) и Stowarzyszenie Promocji Zdrowia i Profilaktyki „HOP“" (Полша).

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ВЪВ ВРЪЗКА С 5 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА, КОЙТО СЕ ЧЕСТВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 1985 Г. ПО ИНИЦИАТИВА НА ООН, ВИ ПИТАМЕ: ЗАЩО БИХТЕ СТАНАЛИ ДОБРОВОЛЕЦ?

Видео

Вижте още
Back To Top