ФРЕНСКИЯТ ИНСТИТУТ В БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА СВОЯТА 30-А ГОДИШНИНА ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2021 Г.

 11 октомври  48

ФРЕНСКИЯТ ИНСТИТУТ В БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА СВОЯТА 30-А ГОДИШНИНА ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2021 Г.

 

Френският институт в България чества своята 30-а годишнина с богата програма от събития от 12 до 21 октомври 2021. Кулминацията ще бъде на 16 октомври, когато институтът, в партньорство с Посолството на Франция в България и Столична община, събира всички приятели на френския език и култура на площад „Славейков“ за празненства, които ще продължат целия ден.

Събитието тази година преминава под мотото „30 години рандеву с Франция". Романтичната закачка с българското изписване на френската дума за „среща“ е вдъхновена от желанието на организаторите да предложат близка среща с френския език и култура на всички минали, настоящи и бъдещи приятели и партньори на институцията.

За да отпразнува подобаващо тази важна годишнина, на 16 октомври в 10 ч. Френският институт в България организира Ден на отворените врати, в рамките на който посетителите ще могат да надникнат зад кулисите на емблематичната сграда на площад „Славейков“, където той се помещава от 2014 г. насам. 

Следобед артисти, които през годините са изградили силни връзки между България и Франция, като Вера Шандел и Ангел Заберски Трио с техния спектакъл JAZZ Boudoir, ще излязат на сцената, издигната на площад Славейков. Редом до тях ще застанат и художествените формации на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и 17 СУ „Дамян Груев“, които ще представят своя флашмоб спектакъл.

Вечерта, в духа на френската традиция, фанфарната група Le Snob ще изпълни и своя хореографски и музикален спектакъл, „Glissendо“.

В останалите дни от честванията са включени още изложбата „Следи от империи“ на френския urbex фотограф Тома Жорион в галерия Synthesis, лекцията на Софи Дюпле, куратор на изложбата "Кристо и Жан-Клод. Париж!" в центъра Помпиду, както и спектакъла Itmahrag на компанията Olivier Dubois, част Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021. В рамките на своето университетско и научно сътрудничество, в партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски", институтът съорганизира Франкофонските правни дни 2021 г.

По повод годишнината ще бъде публикувана и книга, посветена на всички онези личности, които от 1991 г. пишат историята на Френския институт в България. „Бих искал да благодаря на всички директори, учители, служители и ръководители на отдели, минали и настоящи за това че скрепяват връзката между нашите две държави и пишат ежедневно споделената ни история с българската публика. Бих искал да посветя на тази публика това обяснение в любов, което представлява събитието за нашата годишнина, и да  Ви поканя на 16 октомври на площад „Славейков“ на едно рандеву с Франция, едно рандеву с Френския институт в България!“ - казва в своето обръщение Пиер Колио, Съветник по културно сътрудничество към Френското посолство в България и Директор на Френския културен институт в България.

Програма на 16 октомври, площад „Славейков":

10:00 - 14:00 : Ден на отворените врати - представяне на езиковите курсове, ателиета за най-малките, тематични ателиета на френски език, среща с учителите по френски език на института, представяне на занималнята ни за деца, учебните зали и медиятеката на института. Среща с партньорите на Френския институт в България
16:00: Прожекция на анимационен филм за деца от 3 до 6 години.
16:00 – 16:30: Флашмоб на учениците от 17 СУ "Дамян Груев".
16:30 – 16:45: Изпълнение на френски песни от учениците от 9-а Френска eзикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".
16:45 – 17:30: Концертът JAZZ Boudoir на Вера Шандел и Ангел Заберски Трио.
19:00: Хореографски и музикален спекакъл "Glissendo" на фанфарната група Le Snob.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Честванията на 16-и октомври са организирани от Посолството на Франция в България, Френския иститут в България и Столична община, с подкрепата на BNP Paribas, BIC Services Sofia, Latécoère, Veolia, Act Logistics, Airbus Helicopters, AKUO Energy Bulgaria, Avtomotor Corporation, Boiron, Danone Serdika, Edenred Bulgaria, Lagardère Travel Retail Bulgaria, Domain Menada, Naos Bulgaria, Oberthur Fudiciaire, Proxiad, Saint-Gobain Bulgaria, Servier Medical, Sofia France Auto, Solvay Sodi, TELUS International, Total Bulgaria et Weiss Profil.

Програма от 12 до 21 октомври

12 октомври 17:00-20:00 - Откриване на изложбата "Следи от империи" на фотографа Тома Жорион в галерия Synthesi, бул. Васил Левски 57, София

14 октомври 18:30, Софийска градска художествена галерия - Лекция на Софи Дюпле, "Парижките години на Кристо и Жан-Клод: раждането на една изключителна творба"

14 -15 октомври - Франкофонски правни дни 2021 в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

15 октомври от 20:00, Дом на културата "Борис Христов" - Спектакълът ITMAHRAG на компанията Olivier Dubois в рамките на Международния фестивал ONE DANCE WEEK

15 октомври 10:00 - Франкофонска сутрин във Френския институт в България с деца и ученици от езиковите френски училища в София

18 октомври, 18:00 - Тур в присъствието на Тома Жорион на изложбата му "Следи от империи" в галерия "Синтезис".

Информация от Информационен портал за неправителствените организации в България и Френски институт в България.

 

 

 

Новини

Back To Top