НОВО АРТ ПРОСТРАНСТВО ЗА МЛАДЕЖИ В МОРСКАТА ГРАДИНА

 08 октомври  30

НОВО АРТ ПРОСТРАНСТВО ЗА МЛАДЕЖИ В МОРСКАТА ГРАДИНА

Ново арт пространство за младежи е изградено до Пантеона в Морската градина, съобщават от Община Бургас. Архитектурната визия е вдъхновена от чайките, като един от символите на морския град, а целта на павилиона е да предостави сцена за изява на деца и младежи. 

Новото арт пространство бе открито от зам.-кмета Диана Саватева, главния архитект на Община Бургас Емил Бурулянов и началника на общинския отдел „Превенции и младежки политики” Габриела Славова.

„Сигурна съм, че това пространство ще бъде дом на много интересни събития, а споделеното ползване ще направи от павилион Чайка едно емоционално и със своя история любимо място на бургаските младежи”, сподели зам.-кметът по култура, спорт и туризъм на Община Бургас Диана Саватева.

Архитект Бурулянов разказа какви са били предизвикателствата по време на изработване на нестандартната и красива конструкция, а Габриела Славова призова младежите да пазят новия си дом.

Програмата продължи с музикални изпълнения на талантливите ученички Йоана Барантиева и Александра Иванова и младежката банда „Vertigo“, както и с прожекция на новия екологично насочен филм на ученичката Катина Сталева.

Павилион „Чайка“ е отворено публично пространство за градски събития и публични изяви на изпълнители и млади хора. По времето, през което няма събития, може да се използва като беседка или място за отдих в града.

Новото арт пространство е вдъхновено от провелите се две Младежки академии за доброТворци, като проект „Хвърчилото“, което да създаде споделено open space младежко пространство, където да се провеждат различни прояви, място за срещи с ментори и фестивали на знанието, спорта и изкуствата.

Павилион „Чайка“ е с площ около 60 кв. м. и се състои от вход, основна част и краища във формата на криле. Вътре са обособени амфитеатрални места за сядане, следващи формата на нестандартната конструкция и свободно сценично пространство с размери 3 на 5.5 м. за изпълнители и лектори. В горната част чадър подобно покритие ще предпазва посетителите по време на дъжд.

Информация от БНР Бургас.

Новини

Back To Top