ДОБРОВОЛЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ЗАВЕТИТЕ НА ХАН КУБРАТ

 19 октомври  657

ДОБРОВОЛЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ЗАВЕТИТЕ НА ХАН КУБРАТ

На 10 и 11 октомври 2020 г. бе проведен втори семинар по проекта на СНЦ „Бага-Тур” - Доброволци пресъздават заветите на хан Кубрат”, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта - Национална програма за младежта (2016-2020). Доброволците посетиха Мадара и Плиска, разглеждаи?ки различни забележителности, съхранили се през вековете и носещи духа на величието на нашите предци, а това са именно - скалния барелеф Мадарски конник, Мадарската крепост, Националния историко-археологически резерват Плиска.

Доброволците също така участваха в лекции, интерактивни игри и състезания, свързани с историята на всеки от синовете на хан Кубрат, от една страна, както и с доброволчеството в миналото и днес, от друга.

Заветът на великия Кубрат не е само послание в изречение, а история, коята дава пример: Разединени, ние сме по-слаби, по-уязвими и времето заличава следите ни. Това се е случило с четирима от Кубратовите синове, всеки от които е направил опит да създаде България. Само Аспарухова България съществува до днес и е успяла да устои на враговете и на безмилостното време. А какво ли щеше да бъде сега, ако братята бяха останали заедно?

Другата тема, засегната на семинара, бе тази за доброволчеството. На пръв поглед изглежда, че тя е различна от първата, но всъщност посланието е същото. Когато помагаме на другите и подкрепяме дадена кауза, помагаме и на себе си, защото повишаваме качеството на живота на цялото общество. Ако всеки отвори сърцето и съзнанието си за това и допринесе дори малко, резултатът ще е голям и моментален. Доброволчеството никога не излиза от мода, защото то е израз на една от наи?-висшите добродетели - да бъдеш съпричастен.

Участниците в проекта на края на семинара премериха „сили” в състезание по знания, придружено от много забавление. Целият семинар беше изпълнен с моменти на вдъхновение, въодушевление и удовлетворение!

Краят на проекта „Доброволци пресъздават заветите на хан Кубрат” беше отбелязан на 13 октомври 2020 г. в „Къщата на архитекта” в град Стара Загора, където СНЦ „Бага-Тур” представи пред местната общественост резултатите от проекта, както и видеоклипа, изработен в рамките на проекта от доброволците – „Заветите на хан Кубрат”.

СНЦ „Бага-Тур” е организация, работеща с доброволци, чиято цел е да разпространи старите български добродетели, умения и начин на живот сред младите хора, защото в историята се крие мъдрост, която ни е нужна и днес. Този проект беше поредната възможност да изпълним нашата цел и не само да повишим познанията на участниците, но и да запалим у тях искрата, която ще ги води към самостоятелно търсене и обогатяване.

Благодарим на всички доброволци за участието и ентусиазма! Благодарим и на Министерството на младежта и спорта за предоставените възможност и финансова подкрепа за осъществяването на проекта!

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ОТ КОЯ ГОДИНА ЧЕСТВАМЕ 21 ФЕВРУАРИ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК, ОБЯВЕН ЗА ТАКЪВ ОТ ГЕНЕРАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО?

Видео

Вижте още
Back To Top