ДОБРОВОЛЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ЗАВЕТИТЕ НА ХАН КУБРАТ

 19 октомври  892

ДОБРОВОЛЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ЗАВЕТИТЕ НА ХАН КУБРАТ

На 10 и 11 октомври 2020 г. бе проведен втори семинар по проекта на СНЦ „Бага-Тур” - Доброволци пресъздават заветите на хан Кубрат”, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта - Национална програма за младежта (2016-2020). Доброволците посетиха Мадара и Плиска, разглеждаи?ки различни забележителности, съхранили се през вековете и носещи духа на величието на нашите предци, а това са именно - скалния барелеф Мадарски конник, Мадарската крепост, Националния историко-археологически резерват Плиска.

Доброволците също така участваха в лекции, интерактивни игри и състезания, свързани с историята на всеки от синовете на хан Кубрат, от една страна, както и с доброволчеството в миналото и днес, от друга.

Заветът на великия Кубрат не е само послание в изречение, а история, коята дава пример: Разединени, ние сме по-слаби, по-уязвими и времето заличава следите ни. Това се е случило с четирима от Кубратовите синове, всеки от които е направил опит да създаде България. Само Аспарухова България съществува до днес и е успяла да устои на враговете и на безмилостното време. А какво ли щеше да бъде сега, ако братята бяха останали заедно?

Другата тема, засегната на семинара, бе тази за доброволчеството. На пръв поглед изглежда, че тя е различна от първата, но всъщност посланието е същото. Когато помагаме на другите и подкрепяме дадена кауза, помагаме и на себе си, защото повишаваме качеството на живота на цялото общество. Ако всеки отвори сърцето и съзнанието си за това и допринесе дори малко, резултатът ще е голям и моментален. Доброволчеството никога не излиза от мода, защото то е израз на една от наи?-висшите добродетели - да бъдеш съпричастен.

Участниците в проекта на края на семинара премериха „сили” в състезание по знания, придружено от много забавление. Целият семинар беше изпълнен с моменти на вдъхновение, въодушевление и удовлетворение!

Краят на проекта „Доброволци пресъздават заветите на хан Кубрат” беше отбелязан на 13 октомври 2020 г. в „Къщата на архитекта” в град Стара Загора, където СНЦ „Бага-Тур” представи пред местната общественост резултатите от проекта, както и видеоклипа, изработен в рамките на проекта от доброволците – „Заветите на хан Кубрат”.

СНЦ „Бага-Тур” е организация, работеща с доброволци, чиято цел е да разпространи старите български добродетели, умения и начин на живот сред младите хора, защото в историята се крие мъдрост, която ни е нужна и днес. Този проект беше поредната възможност да изпълним нашата цел и не само да повишим познанията на участниците, но и да запалим у тях искрата, която ще ги води към самостоятелно търсене и обогатяване.

Благодарим на всички доброволци за участието и ентусиазма! Благодарим и на Министерството на младежта и спорта за предоставените възможност и финансова подкрепа за осъществяването на проекта!

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА С ПОДКРЕПАТА НА ЕС ОБЯВЯВА 26 СЕПТЕМВРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ С ЦЕЛ НАСЪРЧАВАНЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ В ЕВРОПА?

Видео

Вижте още
Back To Top