ЗАМ.-МИНИСТЪР ПАВЛОВ ПРИСЪСТВА НА ЗАКРИВАНЕТО НА ПРОЕКТА „МЛАДИТЕ ХОРА – БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – В ДЕЙСТВИЕ“

 01 октомври  171

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПАВЛОВ ПРИСЪСТВА НА ЗАКРИВАНЕТО НА ПРОЕКТА „МЛАДИТЕ ХОРА – БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – В ДЕЙСТВИЕ“

Заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов посети Плевен, където се състоя официалното закриване на проекта „Младите хора – бъдещето на България – в действие“ на асоциация „Докосни дъгата“. Проектът е изпълнен по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта и е финансиран от Министерството на младежта и спорта на стойност 37 765 лв. 

„Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта е програма, която разработихме като отговор на тревожните тенденции, които се наблюдават в нашето общество, свързани с агресията и зависимостите сред младите хора. Впечатлен съм от изпълнението на проекта „Младите хора- бъдещето на България – в действие“, защото тук са съчетани спортът и изкуството – две сфери, които водят до по-голяма чувствителност към красивото, към разбиране на истински важните и стойностни неща в живота“, каза зам.-министър Павлов. Той заяви, че последните няколко години се отделят по 2 млн. лева, с които се финансират подобни инициативи. През настоящата 2020 г. са подкрепени общо 38 проекта. 

В обхвата на проекта „Младите хора – бъдещето на България – в действие“ попадат младежи на възраст 15-29 г. с различен социален и здравен статус от цялата страна, като водеща е темата за агресията и последиците от нея, както и насърчаването към социално отговорно поведение и здравословен начин на живот. В събитията, реализирани по време на проекта, участват редица изявени български спортисти, сред които олимпийският шампион по бокс Петър Лесов и неговата възпитаничка – световната и европейска шампионка Станимира Петрова, световният ни шампион по бокс Детелин Далаклиев, олимпийската медалистка по борба Елица Янкова и световният шампион по самбо Божидар Темелков. 

Част от проекта бе създаването на песента „Обединени“, която отправя послание за екипност и насочва вниманието към физическата активност като алтернатива на агресията. Финалът на проекта завършва с малка книга „Как да не се спънеш в себе си“, която по нетрадиционен начин показва 28-те области в България и запознава читателите с темперамента на местните млади хора. 

На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, зам.-областният управител на Плевен Татяна Божинова, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева и представители на спортни клубове и учебни заведения от област Плевен. 

Асоциация „Докосни дъгата“ има още два успешно реализирани проекта в рамките на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта - „Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние“ през 2018 г. и „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“ през 2019 г.

Новини

Back To Top