КИНОМАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАДЯТ ОНЛАЙН НА ФИЛМИ, СЕЛЕКТИРАНИ ЗА НАГРАДА LUX

 30 септември  164

КИНОМАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАДЯТ ОНЛАЙН НА ФИЛМИ, СЕЛЕКТИРАНИ ЗА НАГРАДА LUX

Два от най-харесваните и коментирани филма от селекцията за филмовата награда на Европейския парламент LUX за 2019 г. ще бъдат излъчвани онлайн от 30 септември до 15 октомври 2020 г. в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест – есен. Гледайте носителя на награда LUX „Господ съществува, името ? е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“ свободно на специалната платформа на фестивала.

Може да гледате онлайн носителя на награда LUX „Господ съществува, името ? е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“

От 30 септември до 15 октомври Бюрото на Европейския парламент в България се включва в Международния филмов фестивал София Филм Фест с онлайн излъчвания на филмите „Господ съществува, името ? е Петруния“ и „Медена земя“. Достъпът до филмите е свободен на платформата на 24 София Филм Фест - есен - online.siff.bg. Броят на свободните излъчвания е ограничен, затова не отлагайте да се насладите на двата филма.

В ситуацията на пандемия от коронавирус, променила начина, по който се реализират всички културни инициативи, целта на обединените усилия на София Филм Фест и Бюрото на ЕП в България е част от стойностните филми от селекцията за наградата LUX да стигнат до възможно най-широка публика. Чрез онлайн платформата на фестивала зрители от цяла България ще имат възможност да видят свободно два от най-обсъжданите европейски филма през 2019 г.

За да могат да гледат „Господ съществува, името ? е Петруния“ и „Медена земя“ на онлайн платформата на София Филм Фест, зрителите трябва да си направят регистрация. Филмите, част от програмата на „Награда LUX на Европейския парламент“, са извадени в отделна секция на сайта за по-лесен достъп до тях. За да гледат избрания филм, зрителите трябва да натиснат бутон Rent лв.0.00, който се намира върху самия филм. След първото натискане на бутон Play избраният филм ще бъде достъпен в рамките на 24 часа, като може да се гледа неограничен брой пъти.

Носителят на наградата LUX на Европейския парламент за 2019 година „Господ съществува, името ? е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019) на Теона Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. „Господ съществува, името ? е Петруния“ записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. На 24-тия София Филм Фест филмът бе отличен с Наградата на Гилдия „Критика“ към СБФД.

 „Медена земя“ (Северна Македония) на Тамара Котевска и Любомир Стефанов триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар – за най-добър международен филм и най-добър документален пълнометражен филм, както и наградата за най-добър чуждестранен документален филм на Сънданс ’19. Историята пренася зрителите в запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век. Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова – тя и възрастната ? майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят – половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят.

За повече информация ТУК

Новини

Back To Top