20 БЪЛГАРСКИ УЧЕНИКА СТАВАТ „ПОСЛАНИЦИ” НА ИДЕЯТА ЗА БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО  С ПОДКРЕПАТА НА ПЛАТФОРМАТА КАН АКАДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ

 24 септември  324

20 БЪЛГАРСКИ УЧЕНИКА СТАВАТ „ПОСЛАНИЦИ” НА ИДЕЯТА ЗА БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО С ПОДКРЕПАТА НА ПЛАТФОРМАТА КАН АКАДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ

Нужно ли всяка година родителите да плащат милиони левове за частни уроци, курсове и помагала - в допълнение на държавната образователна система, за да са спокойни за знанията и оценките на децата си? Всъщност не е нужно. Но все още липсва достатъчна увереност и информация, че е напълно възможно да се подготвиш за тест, матура или изпит, без това да струва поне 50-150 лв. всеки месец.

Така например, българските учители са все по-добре подготвени и отдадени на работата си в училище, и изминалото дистанционно обучение заради Ковид-19 доказа това на много родители. 

В България от няколко години вече има и напълно безплатни, доказали се по цял свят образователни ресурси. Дори МОН започва да инвестира в онлайн материали от учители със свободен достъп.

Пример за отлични учебни материали, безплатни за ползване от всеки по цял свят, включително и в България, е платформата Кан Академия. От няколко години тя има и адаптирана българска версия, с която учениците не само се подготвят ежедневно за училище, но и за международни олимпиади, матури, кандидат-студентски изпити за едни от най-трудните специалности като медицина и фармация или за изпити като SAT за прием в американски университет. Всичко това е напълно безплатно! Кан Академия се ползва от 90 млн. потребители по света, а в България от десетки хиляди ученици и няколко хиляди учители с техните класове. Платформата беше препоръчана и от МОН в началото на дистанционното обучение през март 2020 г. Но все още има стотици хиляди други българи, които не познават добре подобни безплатни инструменти, с каквито отдавна съществува равен шанс за добро образование на всички учащи.

Затова „Образование без раници”, организацията зад българската версия на Кан Академия, започва инициатива за “посланици” на безплатното образование на световно ниво с доказали се отворени ресурси. Първите посланици ще бъдат 20 ученика на възраст от 16 до 18 години от областите Монтана, Плевен и Сливен, които на 26-27 септември 2020 г., ще бъдат обучени какво е да си “посланик” на значима кауза и какви са ползите за образованието от безплатни онлайн ресурси и платформи като Кан Академия.

Идеята е впоследствие учениците да предадат посланието в своите общности и региони и така да помогнат на връстници от областите Монтана, Плевен и Сливен. Местата са избрани неслучайно. В последните години тук бяха отразени едни от най-слабите резултати на националните държавни зрелостни изпити и външни оценявания. През есента предстои учениците-посланици да организират малки събития в училища в своя район и да популяризират каузата в образователни и културни институции, с подкрепата на “Образование без раници”.

Записаните гимназисти са представители на ПГ „Найден Геров“, Лом, НХГ „Димитър Добрович“, Сливен, СУ „П.К. Яворов“, Сливен, ПГТТ “Атанас Димитров”, Нова Загора, СУ „Васил Априлов“, Долна Митрополия, ДФЦГ „Интелект“, Плевен. Инициативата стартира в рамките на проект „Мрежа ученици доброволци в полза на качествено безплатно образование с Кан Академия – в малки населени места в страната с лош достъп до качествено образование”, по договор № 25-00-29/08.06.2020 г. на „Образование без раници” с Министерство на младежта и спорта и с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020).

Скоро ще стартира и мрежа от учители-посланици на каузата за безплатно образование на световно ниво с инструменти като Кан Академия, която „Образование без раници” ще инициира с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

За нас това е мисия и кауза. В глобален план Кан Академия е един от примерите, които доказват, че може и да идваш от бедно семейство, но „можеш да научиш всичко” - каквото е нашето мото. И можеш да успееш. Защото имаш завинаги безплатни инструменти, които от години помагат на милиони учащи по света. Всичко това е достъпно и в България. Сега остава повече хора да го знаят”, коментира Розалина Лъскова, изпълнителен директор на “Образование без раници”.

Платформата Кан Академия разполага с над 10 000 видео урока и 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите (и родители) могат да направляват и проследяват напредъка на всеки поотделно и на целия клас. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Кан Академия има над 90 милиона потребители в над 190 държави. Създаден през 2006 г., порталът е първият по рода си в света и се превежда на над 50 езика. Локализацията на платформата Кан Академия се осъществява от сдружение “Образование без раници” с подкрепата на Фондация “Америка за България” - основен партньор, Telus International Europe, Сладкарници “Неделя”, Посолството на САЩ в България, Skyscanner Bulgaria, Microsoft Bulgaria, стотици индивидуални дарители от страната и чужбина, вкл. множество българи в чужбина, и про боно подкрепа от множество експерти и компании.

Пресконференция във връзка с инициативата:

Каним заинтересовани журналисти на пресконференция, която ще се проведе на 25 септември, петък, от 15 до 16 ч. на ул. “Сердика” 20, ет. 2. Желаещите да се включат молим да ни информират през посочените по-долу контакти.

Повече информация за Кан Академията и “Образование без раници”:

Кан Академия на български
Страница на Кан Академия във Фейсбук   
Отзиви на учители и ученици в България
Интернет сайт на “Образование без раници”        
Оригинален сайт на Кан Академия на английски език

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ВЪВ ВРЪЗКА С 5 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА, КОЙТО СЕ ЧЕСТВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 1985 Г. ПО ИНИЦИАТИВА НА ООН, ВИ ПИТАМЕ: ЗАЩО БИХТЕ СТАНАЛИ ДОБРОВОЛЕЦ?

Видео

Вижте още
Back To Top