НАЦИОНАЛНО #DANCINGWITHHEALTH СЪБИТИЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

 02 март  425

НАЦИОНАЛНО #DANCINGWITHHEALTH СЪБИТИЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

На 01 март 2020, в София, се проведе национално събитие по проект „Танцувай със здравето“ - #DancingWithHealth, което събра обучени инструктори по танци, които да ползват танцовата терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата и практикуващите в техните групи в София и Добрич. По време на събитието, участниците упражниха заедно танците, които са включени в терапията - Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго. Организаторите от „Асоциация за развитие на българския спорт“ се надяват да има възможност за нови групи на танцовата терапия за жени с рак на гърдата през 2020, за да може да се осигури активен и пълноценен живот на все повече българи.

Основна цел на проекта:
Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние. В периода октомври 2018 - март 2019 в София беше проведена пилотната програма, в която се реализираха 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата, и възоснова на която по време на предстоящото обучение, участниците ще получат актуална обратна връзка как да планират своите бъдещи програми.

Обучители:
Обучителите, които проведоха обучението бяха бъдат Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio), които преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, беше водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/. Участниците получиха и практическа информация какво да имат предвид при провеждане на сесиите от Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година и извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия.

Проектът е съфинансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.

 

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top