БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТИ РАЗКРИВАТ ЕВРОПА НА МЛАДИТЕ

 28 ноември  600

БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТИ РАЗКРИВАТ ЕВРОПА НА МЛАДИТЕ

Започва ново набиране на заявки за безплатни билети за пътуване с влак - ако сте на 18 години и искате да опознаете Европа, не пропускайте да кандидатствате.

Около 50 000 души на 18-годишна възраст, сред които и близо 700 българи, са получили възможност да пътуват безплатно из Европа от 2018 г. Още около 20 000 души ще могат да се възползват на следващия етап, който ще бъде отворен 7 ноември до 28 ноември 2019 г.

Инициативата бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014 г., а след това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП.

Опознайте ЕС

Билети ще могат да получат тези, които са били родени между 1 януари 2001 г. и 31 декември 2001 г. Кандидатстващите ще трябва да отговорят на няколко въпроса при подаването на заявка. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малко една друга страна от ЕС между 1 април 2020 г. и 31 октомври 2020 г.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Mожете да получите повече информация и да кандидатствате онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал, а отговори на въпроси можете да откриете ТУК.

Подкрепа от Европейския парламент

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

Информация от ТУК

Събития

Back To Top