АРБС ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТЕН СЕМИНАР В УКРАЙНА

 29 октомври  642

АРБС ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТЕН СЕМИНАР В УКРАЙНА

На 28 октомври 2019 г. в Киев, Украйна, се проведе втория семинар за Европейската седмица на спорта отвъд граници. Миналата година Европейската седмица на спорта за първи път премина извън границите на ЕС, като страните и регионите от Западните Балкани и Източното партньорство се присъединиха към инициативата. През септември 2018 г. в Белград, Сърбия, беше организиран специален семинар за обсъждане на различни начини за финансиране на Европейската седмица на спорта. Събитието започна с експертен семинар, който имаше за цел да представи резултатите от Европейска седмица на спорта отвъд граници 2019 и да сподели добри практики между държавите от Европейския съюз и страните от Източното партньорство и Западните Балкани. Освен това, този семинар ще бъде възможност за обсъждане на възможностите за финансиране от ЕС, включително финансовия инструмент за спорт в рамките на програма Еразъм+  на Европейския съюз.

Втората част на събитието беше посветена на кръгла маса на високо равнище Как да привлечем хората да спортуват повече?. Последното проучване на Евробарометър за спорта и физическата активност от март 2018 г. разкри, че близо половината от гражданите на ЕС споделят, че никога не спортуват (46%). Тревожно е, че процентът на хората, които никога не спортуват, се е увеличил от 42% на 46% от предишното проучване на Евробарометър през 2009 г. Това е продължение на обща тенденция, която наблюдаваме през последните години. Следователно насърчаването на хората да водят по-здравословен начин на живот се превърнало в основно обществено предизвикателство, което има нужда от конкретни действия и инициативи в цяла Европа. Основната цел на кръглата маса на високо ниво на тема Как да привлечем хората да спортуват повече? е да се обсъдят, споделят и идентифицират добри практики в тази област. Този въпрос ще се разгледа от две различни гледни точки. От една страна традиционните спортове като футбол, хандбал или лека атлетика, а от друга – новите възможности за практикуване на физическа активност като паркур, брейк денс или зумба. Начинът, по който европейците искат да спортуват, се променя. В училище традиционните спортове не привличат достатъчно млади хора. Какви промени трябва да се направят по отношение на програми, инфраструктура и финансиране, за да стане спортът отново „на мода“;

В събитието взеха участие: Сергей Бубка (президент на украинския национален олимпийски комитет), Ив льо Льостек (началник на отдел „Спорт“ в Европейската комисия), Хейди Суландер (председател на Работна група Спорт в рамките на Финландското председателство на Съвета на ЕС), Стефан Шлеунинг (ръководител „Комуникации“, Европейска делегация в Украйна), представители на Международен Олимпийски Комитет и Европейски Олимпийски Комитет, европейски спортни организации, представители на министерства и национални ръководни органи в сферата на спорта. По време на събитието Йоанна Дочевска - председател на Асоциация за развитие на българския спорт, представи пред участниците постигнатото до момента на Европейско ниво в сферата на спорта, както и възможните сценарии за адаптация на сектора към актуалните предизвикателства, за да се постигне устойчивост, развитие и разстеж на спортните организации, и в резултат на тази инвестиция – повишаване на броя на гражданите, практикуващи спорт и физическа активност. Събитието беше закрито от Заболш Хорватх (кабинет на Тибор Наврачич, Европейски комисар - Образование, култура, младеж и спорт), който представи кратък отчет от 5 годишния мандат на комисар Тибор Наврачич, който е към своя край, но отчита многобройни и устойчиви постижения в спортния сектор в Европа.

По време на събитието, участниците изгледаха видео от първи модул на Спортна дипломатическа академия, който се проведе в София, в периода 11-17 октомври 2019 и събра 80 спортни администратори, треньори и доброволци от 4 държави. Проект „Спортна дипломатическа академия“ е наследство на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което се проведе в първата половина на 2018 г. Проектът ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Западните Балкани като логично продължение на всички изпълнени по приоритета на #EU2018BG дейности: перспективата на ЕС и свързаността на Западните Балкани, позовавайки се на „Софийската декларация“ и на приоритетния дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани.

В проект Спортна дипломатическа академия участват 4 партньорски организации – Асоциация за развитие на българският спорт – координатор и инициатор на академията, спортната асоциация на град Рийека, Хърватска, италианската спортна организация "L’ORMA" и БРАВО - неправителствена организация от Босна и Херцеговина. Партньорите работят съвместно от няколко години, реализирайки проекти с различни мащаби и сътрудничйки в различни рамки в сферата на спорта, образованието и младежката политика. Проект „Спортна дипломатическа академия“ е съфинансиран от Европейския съюз.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА 17 МАЙ Е ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА СПОРТА - ПРИЗНАНИЕ ЗА ОГРОМНИТЕ УСИЛИЯ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ И ДЕЯТЕЛИ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ПРОСЛАВЯЛИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ?

Видео

Вижте още
Back To Top