ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА ЕВРОПА 2019

 09 май  829

ПРОГРАМА ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА ЕВРОПА 2019

Представителството на Европейската комисия в България обяви програмата за честването на  Деня на Европа.

Денят на Европа – 9 май,  ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. Жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

В месеца на европейските избори на 26-ти май, честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да прави избор. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета” и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. 3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

В рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ събитието ще преобрази града под тепетата за две вечери – на 9 и 10 май.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен.

10 и 11 май 2019 г. 

Академия за иновации 2019 в София

И през 2019 година, Европейската комисия в България подкрепя иновациите в България, като се включва в Академия за иновации - Innovation Hackathon за студенти. Събитието ще се реализира отново под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. Ще участват студенти от Нов български университет, СУ "Св. Климент Охридски", Технически университет София, Университет за национално и световно стопанство, Американски университет Благоевград, Софтуерен университет, Висше училище по застраховане и финанси, Технически университет Габрово, Висш лесотехнически университет и др.

На 10 и 11 май в НДК, Литературен клуб "Перото", младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги. Надпреварата се случва в 24 часа под менторството на журито и членове на нашия екип.

На 11 май от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях.

12 май 2019 г.

09:00 ч. - "RUN4EU" - щафетно бягане за ученици и училищни отбори в София

RUN4EU е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България.

Второто издание на RUN4EU се организира от Спортен клуб Begach в партньорство с Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България.Учениците, които се включват в RUN4EU, ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали.

Всички състезания, част от RUN4EU, са безплатни. Необходима е единствено регистрация, направена от учителите към съответните училища или от родител.

Повече информация за събитието и регистрацията можете да намерите тук(link is external).

10:00 ч. - Фамилатлон на Голямата поляна в Южния парк в София

Единадесетото издание на празника Фамилатлон,  посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще събере стотици деца и родители, за да споделят вълнуващи часове в Южния парк на Столицата.

Малки и големи ще имат възможност да открият „Малката Европа“ – маршрут, който ще преведе малчуганите и техните родители през 28-те страни-членки на ЕС, ще ги запознае с любимите игри на техните връстници от всяка страна и ще ги почерпи с традиционни лакомства от всички краища на Европа. И за да бъде изживяването колкото забавно, толкова и полезно, Представителството на Европейската комисия в България заедно с екипа си от млади доброволци ще бъде на Фамилатлона, за да отговори на въпросите на най-любознателните, да организира игри-изненади и да награди малките многознайковци със забавни и занимателни книжки с картинки, посветени на опознаването на географията и историята на ЕС, опазването на природата и др.

15 май 2019 г.

18:00 - 22:00 - Нощ на литературата

За 8-ма поредна година Представителството на Европейската комисия в България ще се включи в Нощта на литературата в София. Нощта на литературата представлява международна инициатива, чиято основна цел е популяризирането на съвременните европейски автори.

На 15 май от 18:00ч. до 22:00ч. европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града  - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места (читателски гнезда), където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. Тази година в София ще има общо 18 читателски гнезда, разположени близо едно до друго, така че гостите на събитието да могат да присъстват на максимален брой четения.

По традиция Представителството на Европейската комисия в България използва участието си в инициативата, за да представи съвременни европейски автори, удостоени с Наградата за литература на Европейския съюз.

Тази година в чест на финландското председателство на Съвета на ЕС ще бъде представен финландският писател Рику Корхонен с книгата си „Медицински роман“, носител на наградата от 2010 г. Четенето ще бъде в Dada Cultural Bar на ул. Г. Бенковски 10, а четец ще бъде актьорът Бойко Кръстанов.

Информация от ТУК 

 

Събития

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ОТ КОЯ ГОДИНА ЧЕСТВАМЕ 21 ФЕВРУАРИ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК, ОБЯВЕН ЗА ТАКЪВ ОТ ГЕНЕРАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО?

Видео

Вижте още
Back To Top