ДОБРОВОЛЦИ  ПРЕСЪЗДАВАТ   ФОЛКЛОРНИЯ МИТ ЗА АНГЕЛ ВОЙВОДА

 15 ноември  709

ДОБРОВОЛЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ФОЛКЛОРНИЯ МИТ ЗА АНГЕЛ ВОЙВОДА

През септември 2018 г. СНЦ „Бага-Тур“ – гр. Стара Загора стартира новия си проект „Доброволци пресъздават фолклорния мит за Ангел войвода. Продължителността на проекта е 6 месеца.

Основните дейности включ ват обучения по две програми: ”Доброволчество в миналото и   днес” и ”По следите на митовете за Ангел войвода ”. Младежите  ще надграждат своите знания и умения за доброволчеството, ще търсят истинността в легендарния фолклор за съществуванието, събитията, народното творчество и спомените в българската памет за Ангел войвода. Атрактивните дейности - инициирани и реализирани, ще помогнат на участниците в проекта да изградят цялостен образ, който да пресъздадат чрез оригинален филмов продукт.

Първото събитие, част от проекта, беше на 20 септември 2018 в Аул“Бага-тур“. В пресконференцията взеха участие представители на различни медии – на местни телевизии, местния печат, информационни сайтове, а ТВ „Загора“  на живо предаваше събитието.

Пресконференцията беше открита от д-р с.с.н. инж.Райчо Райчев - председател на организацията, който представи идеята, целите на проекта, Националната програма за младежта 2016-2020, финансирана от Министерство на младежта и спорта.

На 29 септември 2018 г. доброволците взеха участие и  в национален събор „Хайдутът”, гр. Калофер –  където те бяха основни участници във възстановките, посветени на хайдутите.

На 10 и 11 ноември в УОГС Юндола се проведе Първият двудневен обучителен семинар по проекта. Лекциите и презентациите предизвикаха голям интерес и дискусия сред участниците: “Българите - доброволци през Руско-турските войни на територията на България 1853“ „Доброволчеството при  поддържане на хайдутството с лични усилия и средства“, “Знакови хайдути от Родопите и местни предания за Ангел войвода”. Беше проведена и дискусия на тема “Какво е доброволчеството за мен“ и представена  мултимедийна презентация на албум под надслов  „Айде холан брей“.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА 17 МАЙ Е ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА СПОРТА - ПРИЗНАНИЕ ЗА ОГРОМНИТЕ УСИЛИЯ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ И ДЕЯТЕЛИ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ПРОСЛАВЯЛИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ?

Видео

Вижте още
Back To Top