ОБЯВИХА СТИПЕНДИАНТИТЕ НА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“ ЗА 2018 Г.

 27 октомври  596

ОБЯВИХА СТИПЕНДИАНТИТЕ НА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“ ЗА 2018 Г.

Първото издание на конкурса ще отличи повече от петима млади таланти

В навечерието на Деня на будителите Ина Кънчева и менторите Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев обявиха стипендиантите на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г. Събитието се състоя на 31 октомври в Литературен клуб „Перото“ и събра артисти, общественици, приятели и спомоществователи на инициативата.

Ина Кънчева разказа пред присъстващите, как е стигнала до идеята за учредяване на стипендия в подкрепа на млади таланти, какво я е вдъхновило и как вижда развитието на проекта в бъдеще. Петимата ментори споделиха своите лични мотиви да се включат в първото издание на конкурса и да съпътстват в рамките на една година млади артисти с потенциал по пътя им към растеж и развитие. Събитието беше уважено от Йорданка Фандъкова, кмет на община София, която поздрави учредителите за инициативата и за стремежа им да подпомагат и насърчават развитието на образованието, културата и изкуството. От името на НДК – партньор и домакин на инициативата, приветствие отправи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ излъчва повече от един стипендиант в две от областите на изкуството. В област „Литература“ наградата ще бъде поделена между двама кандидати, а в област „Театър“ – между трима млади артисти. Решението на Експертната комисия е да подкрепи повече от един кандидат, поради ярките им качества и потенциал и да насочи усилията си към тяхното развитие и растеж, а не просто към осъществяване на проектите, с които са кандидатствали.

Стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.:

  • Област „Визуални изкуства“ – Радослав Нинов – Руди;
  • Област „Литература“ – Александър Габровски и Йонна Елми;
  • Област „Музика“ – Стефани Кръстева;
  • Област „Танц“ – Стефани Ханджийска;
  • Област „Театър/Пърформанс“ – Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова.   

Кандидатстването за второто издание на конкурса ще бъде възможно между 24 май и 1 септември 2019 г., а победителите по традиция ще бъдат обявени в навечерието на Деня на будителите.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) е учредена от  фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева с основната идея да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура. Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори Столична община, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ПроКредит Банк (България) ЕАД, ALTO Communications & Publishing.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top