СТАРТ НА ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ #DANCINGWITHHEALTH ЗА ЖЕНИ, ДИАГНОСТИЦИРАНИ С РАК НА ГЪРДАТА

 22 октомври  667

СТАРТ НА ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ #DANCINGWITHHEALTH ЗА ЖЕНИ, ДИАГНОСТИЦИРАНИ С РАК НА ГЪРДАТА

19 октомври е Международен ден за борба с рака на гърдата, а октомври винаги е оцветен в розово, който е цветът на кампанията за борба с рака на гърдата и през този месец се правят целенасочени опити да се повиши информираността за това заболяване. На този важен ден бе даден старт на кампанията „Танцувай със здравето“, която ще осигури 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Танцовите сесии, които ще се провеждат в Студентска поликлиника – тамцово студио MVJ Dance Studio,  се реализират в рамките на проект DancingWithHealth и ще стартират от 23 октомври, като в тях ще могат да се включат 20 участнички. Този пилотен проект се координира в България от "Асоциация за развитие на българския спорт" и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери, в които не сме свикнали да го виждаме в действие, а именно при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания.

„Възможността да включим България в такава инициатива е уникална и сме щастливи, че след 9 месеца подготовка на дейностите, днес поставяме началото на тяхното практическо изпълнение. По време на функционалните измервания, които реализирахме с желаещите да се включат в програмата през последните седмици, имах удоволствието да се запозная с прекрасните дами, които ще танцуват за здраве и да усетя тяхната непоколебима воля да преборят това коварно заболяване, както и да покажат на други потърпевши, че силата на характера, съчетана с физическа активност може да направи чудеса. След успешното приключване на пилотните дейности, сме планирали обучение на треньори по танци, на които да предадем методите и се надяваме терапията да се мултиплицира в още много български градове, за да могат да се възползват още много жени в страната ни.“ сподели Йоанна Дочевска – председател на АРБС и координатор на проекта за България.

Основна цел на проекта:

Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация  на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Проект „Танцувай със здравето“ има за цел да обучи треньори по танци в две основни посоки – основни принципи на методологията “Dancing with Health“ (преподавана то Каролин Смит и Самуел Перон)  и да проведе 32 безплатни танцови сесии, в които ще вземат участие 20 жени от България, диагностицирани от рак на гърдата. Танцовите сесии във всяка от партньорските държави ще бъдат основата на проучване за влиянието на физическата активност при възстановяването на жени с рак на гърдата и ще бъде валидирано от Университет „Форо Италико“ в Рим.

Проектът е съфинансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).

Пълна информация за проектните дейности: www.dancing-health.eu
 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА 17 МАЙ Е ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА СПОРТА - ПРИЗНАНИЕ ЗА ОГРОМНИТЕ УСИЛИЯ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ И ДЕЯТЕЛИ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ПРОСЛАВЯЛИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ?

Видео

Вижте още
Back To Top