ОБМЯНА НА ОПИТ В СФЕРАТА НА СПОРТА С ХЪРВАТСКА И ШВЕЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В БЪЛГАРИЯ

 27 септември  615

ОБМЯНА НА ОПИТ В СФЕРАТА НА СПОРТА С ХЪРВАТСКА И ШВЕЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В БЪЛГАРИЯ

В периода 24 - 27 септември 2018 г. в България се проведе мобилност за обмяна на опит между спортни администратори и специалисти по проект МОСТ, в който „Асоциация за развитие на българския спорт“ е партньор и заедно със сродни организации от Швеция и Хърватска, реализират дейности от началото на годината. В първия ден от международната среща участниците, сред които представители на Спортната организация на град Рийека, Шведската спортна конфедерация, спортни клубове по футбол, гребане, лека атлетика и хандбал и спортни университети, посетиха спортни съоръжения и административни спортни структури в град София.

Участниците посетиха Министерство на младежта и спорта, където се запознаха с политиката на България за развитие на спорта, инвестициите, които са направени в последните години, приоритетите на министерството и успехите, които се постигнаха в сектора по време на първото Българско председателство на Съвета на ЕС в първата половина на 2018. Международната делегация посети националния стадион „Васил Левски“ и се запозна със спортната слава на страната ни в Музея на спорта.

В следобедните часове, спортните специалисти в  кампуса на Национална спортна академия „Васил Левски“ се запознаха с практиките, които НСА прилага вече 75 години, постигнатите успехи и възможните допирни точни за бъдещи партньорства с академичната институция.

На 26 септември 2018 групата бе в Риу Правец Голф и Спа Резорт в Правец, където имаха възможността да се запознаят с условията за подготвителни и възстановителни лагери на спортисти и посетиха спортния център, който предлага многофункционална спортна зала, 3 футболни игрища, 4 баскетболни и волейболни игрища, модерно голф игрище и 3 тенис корта. Комплексът е чудесна възможност за лагери и обучение на спортни отбори и частната инвестиция беше високо оценена от спортните администратори от Швеция и Хърватска.

По проект МОСТ предстои мобилност на административен персонал в сферата на спорта и спортни специалисти в Рийека, Хърватска, който ще се проведе в края на месец ноември 2018 и в който ще вземат участие 7 представители от България.

Целта на проект МОСТ - Мобилност на персонал Mobility of staff MOST е да насърчи партньорството между административните спортни структури на национално и местно ниво,  както и административния персонал на спортните организации, които са не само „администратори“, но много повече с оглед на ежедневните им задачи. Чрез проектните дейности и обмяната на опит, административният персонал ще бъде допълнително обучен за това как да свържат спорта с други видове индустрии (напр. туризъм, маркетинг), което може да донесе допълнителни възможности за спортния сектор - как да развият маркетингови дейности, какви възможности са осигурени от ЕС чрез финансиране на различни програми (по-специално свързани с програмата Еразъм + Спорт). Специално внимание в проекта е отделено на обучението за свързване на административния персонал с учените, разрешаващи спортни проблеми. Типичен пример е големият набор от студенти, бакалавърски и докторски дисертации, справящи се с различни въпроси в спорта, които остават неизползвани след като учените публикуват труда или дисертацията си. 

Проект МОСТ - Мобилност на персонал Mobility of staff MOST е съфинансиран от програма „Еразъм+“ – Спорт на Европейската комисия. 

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top