ПЛОГИНГ ИНИЦИАТИВА И ДОБРОВОЛЧЕСКИ УЪРКШОП СЕ ПРОВЕДОХА В СОФИЯ

 25 септември  619

ПЛОГИНГ ИНИЦИАТИВА И ДОБРОВОЛЧЕСКИ УЪРКШОП СЕ ПРОВЕДОХА В СОФИЯ

Какво означава "плогинг"? Не сте ли чували преди? Време е да променим това! Гарантираме, че и Вие ще се влюбите в него.

Плогинг е нова фитнес тенденция, която започва в Швеция. Той свързва джогинг и събиране на боклуци от пространството, в което тренирате. Най-доброто в плогинга е, че освен повече калории, които изгаряте в сравнение с обикновен джогинг, в същото време почиствате средата около себе си! Толкова съвършен! Може би се питате, защо да събирате боклук? Ето някои причини:
•Пластмасовата бутилка се разпада след 500 години.
•До 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.
•Най-големият пластмасов остров в океана е 13 пъти по-голям от България.
• Човешкото население произвежда около 300 милиона тона пластмаса всяка година. Повече от 8 милиона от тези боклуци завършват своето пътешествие в океаните, а 78% не се рециклират.
• Чрез хранителната верига пластмасата стига до чинията ни. Вие сте веган? Не се безпокойте, водата, която пиете, също е ароматизирана с микропластмаса.

"Плогинг в София" е инициатива, популяризирана от доброволци от „Асоциация за развитие на българския спорт“, които се интересуват от подкрепа на добрите практики за устойчивата среда на София чрез спорт. Целта на тази инициатива е да се намали количеството на боклук, който е локализиран в зоната, в която се проведе – Национална спортна академия „Васил Левски“, която е и дом на международните доброволци по време на престоя им в България. Вярваме, че заедно с други граждани на София, успяхме да повишим осведомеността за прилагане на добри практики в грижата за общността, в която живеем. Вярваме, че спортът, заедно с доброволчеството, е най-добрият начин да работи заедно и да създадем приятелства за цял живот. Всеки от нас може да бъде част от разрешаването на сериозни проблеми като замърсяването. Инициативата се проведе в рамките на проект “YouthUP, SportUP” – Европейска Доброволческа Служба на програма „Еразъм+“, координиран от „Асоциация за развитие на българския спорт“

Събитието се проведе на 20 септември 2018 и имаше за цел освен да постави основите на една нова тенденция в България, също така и да даде своеобразен старт на предстоящата Европейска седмица на спорта, която ще се проведе в държавите членки на Европейския съюз и 11 държави извън ЕС в периода 23-30 септември 2018.

Няколко часа преди плогинг инициативата, доброволците проведоха и доброволчески уъркшоп YouthUP, SportUP в Национална спортна академия „Васил Левски“, в който взеха участие над 40 младежи. По време на срещата беше представена цялостната рамка на програма Еразъм +, както и възможностите, които тя предоставя в сферата на образованието, младежта и спорта, с акцент на възможностите за включване на младите хора в тях.

Тази година АРБС реализира проект „YouthUP, SportUP", който има за цел да даде възможност на четирима  международни доброволци да натрупат опит в междукултурната среда и да се запознаят с възможностите, които Европейските политики за младежта предлагат. Представители на Португалия, Словакия и Босна и Херцеговина също се включиха в срещата и участниците от град Сандански имаха възможност да получат информация от първо лице за възможностите, които Европейския съюз предоставя, както и в частност ползите на доброволчеството за местните общности. Проект YouthUP, SportUP е съфинансиран по програма „Еразъм+“, администрирана в България от Център за развитие на човешките ресурси и се реализира в рамките на 2018 година. 

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top