СТОТИЦИ МЛАДИ ТАЛАНТИ КАНДИДАТСТВАХА ЗА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“

 17 септември  468

СТОТИЦИ МЛАДИ ТАЛАНТИ КАНДИДАТСТВАХА ЗА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“

Най-много са подадените кандидатури в областите „Музика“ и „Литература“

На 1 септември приключи конкурсът за Национална стипендия „С усилия към звездите“. Стотици млади таланти подадоха своите кандидатури в петте области на изкуството – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. В конкурса се включиха певци, инструменталисти, диригенти, поети, писатели, фотографи, аниматори, художници, танцьори от цялата страна. Най-много са кандидат-стипендиантите в областите „музика“ и „литература“, а най-младият участник е осем-годишна музикална изпълнителка от град София.

„Щастливи сме, че първото издание на конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“ предизвика толкова силен интерес и се радваме на стойностните и интересни кандидатури, които получихме. Предстои ни много работа, за да изберем най-достойните творци, които да подкрепим“, каза Ина Кънчева, артистичен директор на фондация „Културни перспективи“ и учредител на стипендията.

До края на месец октомври експертна комисия ще оценява постъпилите кандидатури, а най-ярките  участници ще бъдат поканени за финално одобрение от  журито и менторите, по време на което ще могат да покажат допълнителни умения. Избраните петима стипендианти ще бъдат обявени на 31 октомври от 11:00 ч. на специално събитие в Литературен клуб „Перото“.

Спечелилите стипендианти, ще получат подкрепа при реализацията на тяхна творческа, образователна или друга инициатива, която да подпомогне последващите им стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр. Стипендията ще осигури финансова подкрепа за осъществяването на личния им проект и менторски съвети от изключителните личности и свободни артисти – Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

            Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) е учредена от  Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева с основната идея да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура. Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори Столична община, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ПроКредит Банк (България) ЕАД, ALTO Communications & Publishing.

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top