ТАНЦОВА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА

 25 юни  616

ТАНЦОВА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА

В периода 08 – 10 юни 2018 в централата на Италианския олимпийски комитет в Рим, Италия се проведе обучение за треньори по танци, които разучиха специфичен танцов протокол, разработен за рехабилитацията и повишаването на качеството на живота на пациенти с рак на гърдата чрез адаптирани танцови движения. В проекта участват 5 държави, като дейностите в България са координирани от „Асоциация за развитие на българския спорт“, а локален партньор в танцовите дейности е MVJ Dance Studio. Обучението беше проведено от известните хореографи и жури в италианското издание на „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars. Танцовата терапия е разработена от Каролин Смит след като самата тя заболява от рак на гърдата и по време на рехабилитацията си открива възможностите на танца за физическо и психическо възстановяване и вече е спомогнала за по-лекото възстановяване на над 2000 жени в Италия.

Проект „Танцувай със здравето“ има за цел да обучи треньори по танци в две основни посоки – основни принципи на методологията “Dancing with Health“ и да проведе 32 безплатни танцови сесии, в които ще вземат участие 20 жени от България, диагностицирани от рак на гърдата. Танцовите сесии във всяка от партньорските държави ще бъдат основата на проучване за влиянието на физическата активност при възстановяването на жени с рак на гърдата и ще бъде валидирано от университет „Форо Италико“ в Рим.

През 2017г., в Италия, 51,000 жени са диагностицирани с това заболяване. Ранната диагноза позволява на 87% от тях успешно лечение и възстановяване. “Въпреки, че значително повишихме нивото на успешно лечение и възстановяване на нашите пациенти, има още много какво да желаем. Ние вярваме, че успешната терапия, превенция и здравословен начин на живот може да подобрят начина на живот на жените в Италия“, заяви  професор Адриана Бонифачи, председател на IncontraDonna, Италия.

Проектът е съфинансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top