КАКВА ЕВРОПА ИСКАТ ДЕЦАТА?

 18 април  1193

КАКВА ЕВРОПА ИСКАТ ДЕЦАТА?

През месец март Рапортьорите в Национален Юрочайлд форум – България (НЕФ) разговаряха с деца и младежи на тема „Каква Европа искат децата?“. Темата е свързана с кампанията “The Europe We Want”, която е създадена от широк алианс на водещи европейски организации на гражданското общество, преди изборите за Европейски парламент през 2014 г. и продължава сега във връзка с предстоящите избори през 2019 г. Целта й е Европейският парламент да чуе какво мислят хората за бъдещето на Европа.

Въпросите, по които Рапортьорите търсиха мнения, се отнасят до правото на глас при избори и взимане на важни решения, качеството на храните, чистия въздух, правата на децата и детското и младежко участие. Те достигнаха до 104 деца, представители на всеки от регионите на Национална мрежа за децата.

Резултатите насочват вниманието върху няколко общи заключения: децата се обръщат към държавата с послание, че е важно да бъде по-близо до хората и да се вслушва в гласа им и да има повече и по-прозрачни процедури и мерки; също така те казват, че е важно ние, като граждани, да бъдем по-активни, да „търсим“ и контролираме държавата; децата смятат също, че съществува дискриминация от възрастните към тях, защото те не ги питат, а ако попитат, не чуват или оспорват мнението им, има дискриминация и от гледна точка на пола, етноса, социалното положение, облеклото и образование им, която създава неравенства и е една от причините гласът  им да бъде заглушен.

Повече за мненията, до които Рапортьорите достигнаха, може да прочетете в Резултата на НЕФ за месец март.

Информация от ТУК 

Новини

Back To Top