НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „МАРТЕНИЦИ ОТ ГАЙТАН“

 15 февруари  1514

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „МАРТЕНИЦИ ОТ ГАЙТАН“

За първи път Етнографски музей на открито „Етър“ обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан“, в който могат да се включат деца и подрастващи до 18 години. Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на българското народно облекло. Широкото му използване води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждането в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в ЕМО „Етър“. Съвременните възможностите за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, а защо не и при изработка на един толкова български обреден символ, какъвто е мартеницата.

Конкурсът е национален. В него могат да се включат както индивидуални, така и групови участници.

Мартениците за конкурса трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали. Кратко ръководство за работа с гайтан може да намерите на https://www.facebook.com/etar.children/

Мартениците за конкурса, придружени с имена на участниците, възраст, клас, име на училище/ клуб, читалище/, адрес, телефон за контакт, активен email се изпращат на адрес: Габрово 5309, ул „Ген.Дерожински“ 144, Етнографски музей на открито „Етър“, за конкурс „Мартеници от гайтан“.

Отличените в конкурса мартениците, остават за фонда на музея. Всички останали се включват в благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на инициативата „Българската коледа“, провеждана под патронажа на Президента на Република България.

По време на конкурса ще бъдат организирани творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан в Център „Българка“ по предварителна заявка. Таксата за участие е 2 лв. на дете.

График на конкурса: 

• Краен срок за приемане на мартениците: 15 февруари 2018 г. 
• Провеждане на творчески работилници: 15 януари – 15 февруари 2018 г. 
• Журиране: 16 – 19 февруари 2018 г. 
• Благотворителен базар: 20 февруари – 5 март 2018 г. 
• Награждаване: 1 март 2018 г.

За повече информация: 
Любомира Иванова 
Тел.: 0884 772415; 066/810560 
e-mail: l.ivanova@etar.bg  
Галя Кръстева 
Тел.:0884 345432; 066/810565 
e-mail: g.krasteva@etar.bg

Повече информация ТУК 

Събития

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ОТ КОЯ ГОДИНА ЧЕСТВАМЕ 21 ФЕВРУАРИ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК, ОБЯВЕН ЗА ТАКЪВ ОТ ГЕНЕРАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЮНЕСКО?

Видео

Вижте още
Back To Top