МОРСКИТЕ МЕЧТИ НА КЪРДЖАЛИ МИНИ КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЕДИНСТВЕНИЯ КЪРДЖАЛИЕЦ – РЕКОРДЬОР НА „ГИНЕС”

 23 ноември  801

МОРСКИТЕ МЕЧТИ НА КЪРДЖАЛИ МИНИ КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЕДИНСТВЕНИЯ КЪРДЖАЛИЕЦ – РЕКОРДЬОР НА „ГИНЕС”

Като част от подготовка на юбилейна изложба, посветена на 40 години от околосветското ветроходно плаване на кап.д.п. Георги Георгиев, роден в Кърджали, Младежки център Кръг (Арт движение Кръг) в партньорство с БНР Кърджали, в. Нов живот и СУ „Петко Р. Славейков” организираха мини конференция, посветена на единствения кърджалиец – рекордьор на „Гинес”.

В конференцията взеха участие старите „морски вълци” от някогашния морски клуб, съществувал до 1989 г., организатори на десетки състезания, регати и курсове по морски спортен многобой – морският офицер Димитър Тонев и кап. Жоро Ермишкин,  членове на днешния Морски клуб „Ангел Петров-Йошката” – капитаните Петър Милев и Никси-Николай Сурков, яхтсменът Мирослав Шопов, днес собственик от историческия кораб „Емона”, както и подполковник Бойко Бенеков, областен лидер на СОСЗР. Те заедно с младежи от клуба по журналистика и школата ИстОрика обсъждаха темите: Какво знаем и какво не знаем за единствения кърджалиец – рекордьор на „Гинес”; Исторически поглед към мечтата „Кърджали – планинско пристанище”; Бъдещето на водо-моторните спортове в Кърджали и какво още не достига?

В презентацията, посветена на кап. Георги Георгиев и на някогашните „морски мечти” на кърджалийци, подготвена от екипа на Кръг, беше проследена историята на околесветското плаване на единствения кърджалиец – рекордьор на „Гинес”. Той е и единственият мореплавател в света, успял да пресече т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи, във възможно най-неблагоприятния сезон. Преди Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща на дъното. По време на конференцията бяха представени кадри от околосветската обиколка, които са част от юбилейната изложба „От Хавана до Хавана за 202 дни”, чиято премиера в Кърджали ще бъде на 20 декември – денят на началото и края на уникалното плаване на кап. Георги Георгиев /20-12-1976 до 20-12-1977/. Да се родиш в Кърджали: всеки ден на кораб – такава е била картината на развиващото се корабоплаване и водомоторни спортове по язовирите „Кърджали”, „Студен кладенец” и „Боровица” през 60-те години на миналия век. А какво ще бъде бъдещето?

В края на конференцията бе обявен конкурс на тема „Морските мечти на Кърджали” за млади автори, като номинираните текстове ще бъдат публикувани в специален каталог, който гостите на изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни” ще получат на 20 декември.

Изложбата се осъществява като партньорски проект на БНР Варна, БНР Кърджали, в. Нов живот и Младежки център Кръг (Арт движение Кръг). По време на изложбата ще има жив стрийминг от връчването на тазгошните награди Златен глобус „Кор Кароли” за най-добро българско ветроходно постижение от Варна.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА С ПОДКРЕПАТА НА ЕС ОБЯВЯВА 26 СЕПТЕМВРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ С ЦЕЛ НАСЪРЧАВАНЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ В ЕВРОПА?

Видео

Вижте още
Back To Top