Щрихи от обучението по проект "Да бъдеш е да действаш!"

 07 октомври  631

Щрихи от обучението по проект "Да бъдеш е да действаш!"

Сдружение „Виа Сивик“

"Как да действам, в какво и как да участвам?" бяха ключовите въпроси, около които се проведе обучението на 3 и 4 октомври по проект „ДА БЪДЕШ Е ДА ДЕЙСТВАШ! - активизиране на младежката инициативност“, финансиран по Национална програма за младежта (2011 – 2015), Подпрограма 2: Национални младежки инициативи и кампании към Министерство на младежта и спорта и изпълняван от Сдружение ВИА СИВИК. Партньор и съмишленик на идеята стана екипът на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

 

В обучението участваха младежи от 16 до 29 години, активни в училище и общността си, студенти и млади професионалисти, доведени от въпроса как да се замени говоренето и пасивността с конкретни действия и да се постига промяна. Те бяха провокирани от младите, но опитни в неформалното обучение треньори Стефан Георгиев и Мария Ташева, които ги поставяха в оплетени ситуации, "в обувките на другия", в дилеми и размисъл, за да достигнат сами чрез преживяване и игра до същината.

 

Базисно познаване на правата - граждански, политически, социални и икономически, право на личностно развитие, право на информация, право на участие и др. и всички други според ролята ни в обществото, докъде стигат те, какви задължения водят след себе си, как да ги защитаваме, имаме ли право да мърморим, ако не участваме активно, не избираме и не упражняваме правата си - тези теми оформиха дизайна на програмата през първия ден. Акценти във втория обучителен ден бяха формите на младежка активност, привличане на потенциални партньори и съмишленици, мотивиране защо да съм активен и споделяне на идеи и опит какво мога да направя от тук насетне по проблем или въпрос, който ме интересува.

 

Особен интерес в младежите предизвика "стълбичката на младежко участие". По нейните седем стъпала се преминава през "манипулация", когато без да знаеш точно в какво и защо участваш, те въвличат, използват те за "декорация", тих фон на чужди действия, "водят" те в каузи и идеи, без да си ги инициирал или понякога дори припознал като свои. Докато стъпиш на стъпалото "информирани", на което получаваш информация за събитието, за контекста. Крачка напред е "консултирането", чрез което ставаш част от процеса за вземане на решения и активно участие, за да може следващото ниво да е "включени", т.е. събитията да се случват с теб, заради теб, заради твоите нужди и потребности. На върха са младите хора, които сами "инициират", те предлагат какво и как да се промени, те са активните, те провокират промяната и търсят съмишленици в каузите си. 

 

И тъй като няма нищо по-вдъхновяващо от среща с успели млади хора, на които не само им пука какво се случва около тях, но и активно действат за подобряване на средата, запознахме участниците в обучението с Калин, Лили и Даниел.

 

Калин Калинов, млад кинопродуцент с вече пет филма зад гърба си, реализирани като чуждестранни копродукции, настоящ докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация. Историята му започва още на 18 г., когато го връхлита налудничавата идея да продуцира филми. Изтегля кредит и започва на пук на невярващите в успеха му родители. Казва, че човек трябва да опитва и да се хвърля в смели начинания докато е млад, защото после с опита изчезва смелостта.

 

За стените, през които е трябвало да премине разказа и Даниел Миленов. Израснал в SOS детско селище, той оценява колко е важно да предизвикаш усмивката на децата от тези селища. И превръща това своя мисия. Периодично предприема велотурове, обикаляйки SOS детски селища в различни европейски страни. Всяка среща с децата там е вълнуваща, всяка тяхна усмивка - безценна. Чрез велотуровете събира пари в помощ на селищата. Вярва, че за да успееш е важно да не се отказваш.

 

Дамата сред гостите Лилия Еленкова, мениджър образователни проекти ISIC България  и част от Национален младежки форум се обърна към младежите с думите да открият способностите си, да "гледат" за възможностите, които са около тях и да не чакат непрекъснато "някой да ги бута".

 

Темата с младежката активност остава отворена. Следва продължение - Креативни работилници, които ще се реализират от 16 до 18 октомври в град Добринище. В тях младите хора ще придобият практически умения за разработване на младежка инициатива/кампания  за решаване на важен за тях въпрос. В личностен план, младежите ще могат да изработват структуриран и реалистичен план за действие, да го презентират и промотират убедително.

 

Повече за проекта може да намерите на www.viacivic.org

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top