ДЕЦА ЩЕ ПРАВЯТ СОБСТВЕНИ ФИЛМИ В РАМКИТЕ НА СВЕТОВНИЯ ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННОТО КИНО

 07 септември  47

ДЕЦА ЩЕ ПРАВЯТ СОБСТВЕНИ ФИЛМИ В РАМКИТЕ НА СВЕТОВНИЯ ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННОТО КИНО

Деца ще правят собствени филми в рамките на Световния фестивал на анимационното кино

Тринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе между 13-ти и 17-ти септември 2017 г. Фестивалният и конгресен център във Варна отново ще е домакин на разнообразни анимационни събития. 
Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Разширяваме и традиционната детска работилница, където малчугани ще имат възможност да направят собствен филм. 
Детският анимационен уъркшоп ще се проведе в рамките на Световен фестивал на анимационния филм във Варна в галерия „Графити” от 14 до 16 септември 2017. Това ателие се организира благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, чрез фонд „Култура“ по програма „Варна – Европейска младежка столица”. 
Очакват ви още специализирани лекции, мастер-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития през идния септември. 
След това фестивалът ще гостува със специална програма "Ехо от Варна" в залите на Националния дворец на културата в София. 
Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) се провежда във Варна, заедно с "ехо" прожекции с филми от Варна в НДК София. Събитието се организира от Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, Фестивален и конгресен център Варна и Национален дворец на културата София, с подкрепата и под патронажа на Министерство на Културата, Национален Филмов Център и Община Варна и „Варна – Европейска младежка столица”. 
 

ПРОГРАМА НА 13-ТОТО ИЗДАНИЕ НА СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ ВАРНА    13 - 17 СЕПТЕМВРИ 2017


Конкурсна програма – 60 късометражни филма, 6 пълнометражни, 22 детски, 36 студентски, 8 телевизионни серии

 • Програма „Панорама“ – най-доброто от световната анимация – 24 заглавия
 • Eротична програма – Midnight HOT
 • Програма членове на жури.
 • За тазгодишното издание като председател на  Международното жури е поканен г-н Mohammad Reza Karimi Saremi - Festival Director of Tehran International Animation Festival , който ще представи програма иранска анимация.
 • Александър Петров (Русия)  - носител на Оскар
 • Невелина Попова (България)
 • Золтан Силаги Варга (Унгария)
 • Програма студентски филми от български и чуждестранни училища и университети - шест от най-добрите анимационни училища в България, Франция, Полша, Шотландия и Китай представят филми на своите студенти. За първа година ще ни гостува Дзилинският институт по анимация, Чангчун. Всички програми са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.
 • Премиера на филма ВЯТЪР РАБОТА на Анри Кулев
 • Ретроспективи на режисьори на анимационни филми или тематични прожекции;
 • 90 години от рождението на пионера на сръбската анимация Никола Майдак – представена от Никола Майдак младши
 • Иван Веселинов на 85
 • Лекция на тема АКТЬОРСКАТА ИГРА В АНИМАЦИОННОТО КИНО изнесе Жорж Сифианос - преподавател в ENSAD - Париж, критик и автор на анимационна литература.
 • Представяне на учебна литература свързана с анимацията и нейната история - „Анимационни сценарии“ на Иван Веселинов
 • Срещи между чуждестранни и български професионалисти в сферата на анимацията (кръгла маса)
 • Отворени пресконференции и презентации на авторите към фестивала
 • Изложба белгийски комикс – Валония-Брюксел и прожекция на филма “Ернест и Селестин”  към нея. 
 • Изложба АНИМАЦИОННИ РИСУНКИ  на студенти от НБУ
 • Документалнo кино - В търсене на изгубената ПОЩА - Звуковата версия на анимационния филм ПОЩА (режисьор Михаил Цeхановски), създаден в зората на звуковото кино, е признат за уникален експеримент в историята на световната анимация. Проблемът е, че филмът загадъчно изчезва и никой не знае къде е. В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНАТА ПОЩА проследява изследователката работа на киноведите Николай Изволов и Сергей Каптерев, които заедно с снимачния екип претърсват света в опитите си да открият изчезналата лента.

  Анимационни работилници: 
Работилница за деца, водена от международен гост-лектор Карин Миралес от Франция.

Работилница за юноши, водена от международен гост-лектор Карин Миралес от Франция. 
Направените от децата филми ще открият  Фестивала по време на официалната церемония.

 

Новини

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

През коя година ЮНЕСКО обявява 16 ноември за Международен ден на толерантността и приема Декларация за принципите на толерантността - уважение, приемане на многообразието от култури, на всички форми на самоизява и проява на човешката индивидуалност?
Back To Top