В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА С ИГРА ЗА ГЛОБАЛНА ОТГОВОРНОСТ И 17-ТЕ ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ООН

 15 август  118

В ПЛОВДИВ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА С ИГРА ЗА ГЛОБАЛНА ОТГОВОРНОСТ И 17-ТЕ ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ООН

По случай 12-ти август - Международния ден на младежта, Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” организира Градска игра „Глобално отговорни”. Инициативата бе в съответствие със зададената от ООН тема на тазгодишния празник – Повишаване на осведомеността на младите за 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН и фокус върху ролята на младежите за превенция и разрешаване на конфликти. Последното кореспондира с Цел 16 – Мир и справедливост, която формира и мотото, под чиито наслов мина 12 август 2017 г. в световен мащаб – „Младите изграждат мира/Youth Building Peace”.

Събитието се състоя от 10:00 до 13:00 часа в централната градска част на гр. Пловдив. То е част от календара на МИКЦ „Младежка зона - активни и креативни”, който е проект, изпълняван от асоциацията, и финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта, В подготовката и провеждането на играта се включиха редица доброволци, както от Асоциацията, така и от партниращи й организации като JCI Plovdiv и общинска фондация „Пловдив 2019”. Те взеха активно участие в реализацията на хепънинга, който стана реалност благодарение на седмици усилен труд от страната на младежите. Бяха изработени брошури, които промотират Целите, дават информация за играта и Международния ден на младежта. На всички доброволци бяха предоставени тениски с наименованията и логата на Целите, които представляват.

Градска игра „Глобално отговорни” се проведе отборно и протече със състезателен характер. На шест места в центъра на града бяха поставени пунктове, обслужвани от доброволци. На всеки пункт бяха представени по няколко Цели, като за всяка Цел доброволците бяха съставили предварително игра, която изисква решаването на задача, казус или познаване на верен отговор.

Играта, свързана с Цел 16 – Мир и справедливост, повиши знанието на младежите за зоните на конфликти по света. Отборите трябваше да оцветят в различни цветове празна политическа карта на света, в зависимост от това къде според тях има въоръжени конфликти и в каква степен са смъртоносни за местното население.

Освен до участниците в играта, информация за Целите достигна и до разширената целева група. Разпространението на брошури започна от петък, 11 август, в централната градска част и големите търговски центрове. В деня на играта младежи, невзимащи участие в нея, също бяха запознати с понятието за Глобална отговорност от пунктовете и рекламните материали. Разпространението им продължи до края на деня. Така информация за Глобалната отговорност, 17-те Цели и Международния ден на младежта достигна до възможно най-голям брой хора. Промотирането на събитието се състоя в социалните мрежи чрез профилите и на партньорите в инициативата.

Партньори на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” в Градска игра „Глобално отговорни” : община „Марица”, JCI Plovdiv, общинска фондация „Пловдив 2019”. 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

От коя година с резолюция на ООН се отбелязва 21-ви май за Ден на културното многообразие за диалог и развитие?

Видео

Вижте още
Back To Top