“УМНИТЕ ГРАДОВЕ" ВЪВ ФОКУСА НА STARTUP WEEKEND VARNA’2017

 26 май  749

“УМНИТЕ ГРАДОВЕ" ВЪВ ФОКУСА НА STARTUP WEEKEND VARNA’2017

Работещи практики и модерни технологии, които могат да превърнат градовете ни в по-екологични и по-ефективни, т.нар. концепция Smart City ("умни градове"), влизат във фокуса на поредното седмо издание на Startup Weekend Varna.

Защо Smart city?

¬Все още никой не е открил как един град става "умен", но след има-няма 30 години повече от две трети от населението на земята ще живее в градове. Или поне така сочат анализи на ООН. Със засилването на процеса "много хора на малко място" пред местните власти ще се появяват все повече предизвикателства. Варна, например, е почти класическа илюстрация - една от най-малките по територия общини у нас, с население почти колкото някои български области. 

Затова светът вече вярва, че решението e в т.нар. Smart Cities, които ползват технологии, за да управляват ефективно всички възможни градски активи - транспорт, училища, ВиК, болници, сметоизвозване, чистота на въздуха и пр.

Всъщност, нали няма смисъл да ви убеждаваме в ползите?

Шест са категориите, с които трябва да се справя един "умен град", според Technische Universität Wien - икономика, околна среда, администрация, мобилност, начин на живот и население. Е, засега Варна и Пловдив са далеч от най-добрите попадения в класацията на същия този Виенски технически университет, който е изследвал десетки европейски градове, но ние сме убедени, че можем да обърнем нещата.

КАК?

За да се включите в предизвикателството се нуждаете от 54 часа, една или повече идеи, много хъс - наистина много, готовност "да обърнете нещата с хастара надолу" и добър екип.

Вече може да запазете билета ТУК

КОГА?

От 26 до 28 май 2017 г.

КЪДЕ?

Най-новият co-working space във Варна - на ул. "Преслав" 53, в сградата на The Social Teahouse.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ КАТО РЕЗУЛТАТ?

Вероятните решения не са едно и две, но опциите могат да започват от автоматика за дома и локализиране на автомобили и да стигнат до решения за мониторинг на обществени превозни средства, интегрирано управление на битовите отпадъци, системи за ефективно използване на обществени ресурси и дори достъп на жителите на един град до информацията за произведените от тях отпадъци...И не на последно място - най-добрия уикенд на живота си!

НАГРАДИТЕ:

  • Парична награда от 750 евро;
  • Едномесечен абонамент за co-working space;
  • 3D принтер;
  • И още – по 750 евро за всяко от първите три места от Сдружение „Варна - Европейска Младежка Столица 2017”, ключово направление „Варна на Картата”;
  • Включване в работната група на URBACT;
  • Билети за startup събития из цяла Европа, но също така безценната възможност да получите обратна връзка за своята идея от доказани професионалисти; възможност да презентирате идеята си пред активни инвеститори, присъединяване към активна предприемаческа общност и много др.

Цялото събитие се записва. Финалните презентации на готовите продукти се качват на страницата на фондацията Startup Weekend, която е регистрирана в Сиатъл в Съединените щати, където инвеститори нерядко търсят добри проекти, в които да инвестират.

Допълнителна информация: +359 88 780 7236, varna@startupweekend.org и ТУК  

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top