МЛАДЕЖИ ОБЯВЯВАТ ВОЙНА НА АПАТИЯТА И ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ НА 27 ЮНИ

 26 юни  194

МЛАДЕЖИ ОБЯВЯВАТ ВОЙНА НА АПАТИЯТА И ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ НА 27 ЮНИ

„ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА!“ върху камион с платформа в София.

Чрез нетрадиционна акция младежите от Националния център за иновации и дигитални изкуства искат да привлекат общественото внимание към преодоляването на апатията и противодействието на злоупотребата с алкохол и дроги, давайки алтернатива за забавление и пълноценен начин на живот чрез спорт, музика и физическа активност.

Кампанията „Животът продължава!“ се осъществява със съдействието и под патронажа на Столична община.

Екстремни превозни средства и камион с платформа, трансформирана в сцена, ще повдигне духа и настроението на гражданите на столицата на 27 юни, събота от 16:00 до 22:00 ч. Минувачите и участниците ще имат възможността да сканират QR код, който води до онлайн образователна брошура за превенция на наркотичната и алкохолната зависимости със съответните ресурси за психо-социална подкрепа.

Зад пулта на движещата се платформа застават DJ VLD и рапърът YoOne, преборил наркотичната зависимост и личен пример за стотици младежи, а акробати,  стрийт фитнес спортисти и младите надежди от клуб по художествена гимнастика „Феникс“, София ще демонстрират своите таланти и умения.

Стартовата точка на „Животът продължава!“ е пред арката на НСА „Васил Левски“, а маршрутът продължава през целия център на София с няколко кратки спирки на емблематични локации от градската среда, обичайни за срещи на младите хора.

Събитието се осъществява при спазване на актуалните противоепидемични мерки за опазване на живота и здравето на гражданите и е с лимитиран достъп до платформата.

Според организаторите, извънредното положение и социалната изолация са нанесли сериозни психологически щети на младежите по отношение на начина на живот, образователните и социалните потребности и са застрашили кариерното и личностното им развитие.

Според анонимно проучване на Националния център за иновации и дигитални изкуства, проведено сред 981 младежи в социалните мрежи на възраст от 15 до 23 г. в периода 1 май – 1 юни 2020 г., над 27% от тях са посегнали към опиати и алкохол, за да преборят депресията и стреса, 31% са загубили работата си или са с редуцирани възнаграждения, а като тенденции са установени зачестили междуличностни сблъсъци на работното място и агресия в онлайн средата в резултат от пренасищане в дигиталната среда. Нараснал е и броят на симптомите на параноидни личностни разстройства и паник атаките, особено при тийнейджърите.

Злоупотребата на наркотици и алкохол води до загуба на човешки животи, особено в случаите, когато това се случва зад волана. 

Новини

Back To Top