МАЩАБЕН ПРОЕКТ ПО ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ОБЕДИНИ ОРГАНИЗАЦИИ И МЛАДЕЖИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

 28 април  121

МАЩАБЕН ПРОЕКТ ПО ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ОБЕДИНИ ОРГАНИЗАЦИИ И МЛАДЕЖИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

В продължение на 1 година 12 младежи участваха в “Бъди доброволец! Промени света!”. Това беше един от първите проекти по програма Европейски корпус за солидарност, одобрени в България.  Доброволците подкрепяха дейностите на няколко организации във Варна: “Фондация СОС – семейства в риск”, “Сдружение Варна Европейска Младежка Столица”, “Сдружение Алтернативно пространство”, “Икономически Университет Варна” и координатора на проекта – “Сдружение ЗА ТЕБ”. 

Младите доброволци бяха ангажирани с дейности за свободното време на деца и младежи в неравностойно положение, дейности за неформално образование, дейности за популяризиране на програма Европейски корпус за солидарност, проучвания на местни, национални и младежки политики, работа по международни проекти и др. Освен регулярните си задачи, младежите участваха и в осъществяването на 8 допълнителни събития - младежките фестивали “Щък тук-там”, които се проведоха в 5 български града. По време на събитията имаше младежка информация, музика, графити, джага, скейтборд и кънки, както и различни работилници, обучения, презентации и състезания.

Целта на младежките фестивали “Щък тук-там” беше да промотират доброволчеството и активния начин на живот сред младите, а също и да помогнат за популяризиране на дейностите на редица организации от Варна и страната. Освен това, допълнителните събития привлякоха не само публика, но и над 50 доброволци от различни български градове, както и от САЩ, Латвия, Испания, Германия и Франция

Проектът “Бъди доброволец! Промени света!” беше изключително полезен за укрепването на връзките и за създаването на нови партньорства между неправителствени организации и неформални групи от 5 български града. В провеждането на изданията на “Щък тук-там” се включиха всички партньори в проекта “Бъди доброволец! Промени света!”, като фестивалите бяха подкрепени от 4 общини и над 40 неправителствени организации, бизнеси, неформални групи, както и от млади музиканти, артисти и активни младежи от цяла България. 

Програмата за пръв път позволява включването на местни младежи в дейностите на български организации и “Бъди доброволец! Промени света!” се оказа успешен експеримент за основните партньори. Приемането на български доброволци улесни работата на организациите домакини и провеждането на дейностите. Поради добро представяне 3-ма от участниците бяха наети на работа в приемащите си организации след приключване на службата си. 

Включването в проект по програма ЕКС даде добри резултати и за доброволците. Една от основните цели на проекта беше да подпомогне участниците да придобият както професионални, така и меки умения за тяхното бъдещо кариерно и лично развитие. Младежите признават, че освен професионални умения са успели да развият и умения като работа в екип, организиране на събития, работа по лични проекти, управление на времето си, езикови умения и гъвкавост. Някои от тях за пръв път участват в доброволческа инициатива, но след проекта са готови да продължават да подкрепят различни социални каузи и организации.

Новини

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА 17 МАЙ Е ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА СПОРТА - ПРИЗНАНИЕ ЗА ОГРОМНИТЕ УСИЛИЯ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ И ДЕЯТЕЛИ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ПРОСЛАВЯЛИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ?

Видео

Вижте още
Back To Top