ХАЙДУШКИ ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ НА СДРУЖЕНИЕ „БАГА-ТУР“

 25 януари  465

ХАЙДУШКИ ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ НА СДРУЖЕНИЕ „БАГА-ТУР“

Доброволци  пресъздават   фолклорния мит за Ангел войвода.

На 23.12.2018 г. в Аул „Багатур“ гр. Стара Загора беше отпразнуван Игнажден -    Прабългарската нова година. Събитие, протекло съобразно старите обичаи с песни, танци, народни игри и трапези. Доброволците представиха традиционни хайдушки игри. Тези надпревари са служели на народните закрилници за поддържане на добра физическа форма, да се учат да мислят и действат бързо и да използват пълноценно условията на средата. Под мотото „Да станем част от хайдушкия бит“ гостите на събитието се запознаха с бита на хайдутите през зимния сезон, с дейностите и заниманията им.

 Пресъздаването на хайдушките традиции продължи  и на Йордановден. На 06.01.2019 г. в „Онгъла“ на Багатур -  гр. Мъглиж се проведе Празника на Здравата вода.  Това е народният празник  „Водици“, с който завършват Поганите дни. Интерпретация на народните обичаи беше представена в преданието-спектакъл „Здрава вода“, с участието на  младежите, девойките, членове на „Бага - тур“ и танцова формация „Настроение“

На 23-24 февруари 2019 година ще се проведе второ обучение - двудневен обучителен  семинар по проект „ Доброволци пресъздават фолклорния мит за Ангел войвода“.

Място за провеждане на събитието: етнографски  комплекс „Телбизови къщи '',  гр.Мъглиж,  с.Селце и Онгъла на Багатур,  м.“Барите“, община Мъглиж. Основните дейности включват обучения по две програми: ”Доброволчество” и ”По следите на митовете за  Ангел войвода ''.  Лекции  на тема: „Българите - доброволци и участието им в освободителните борби на другите поробени от Османската империя народи“ 2. “Митове, легенди и предания за Ангел войвода”. 3. Оръжейният арсенал на хайдутите от периода на  Възраждането до Априлското въстание”. Хайдушка работилница, практически занимания сред природата – ролеви тактически игри на терен.

Проектът „Доброволци пресъздават фолклорния мит за Ангел войвода  е  финансиран по Националната програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта, Подпрограма 2: Национални младежки инициативи и кампании.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА 17 МАЙ Е ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА СПОРТА - ПРИЗНАНИЕ ЗА ОГРОМНИТЕ УСИЛИЯ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРСКИ СПОРТИСТИ, ТРЕНЬОРИ И ДЕЯТЕЛИ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, ПРОСЛАВЯЛИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ?

Видео

Вижте още
Back To Top