ПЛОВДИВ И МАТЕРА - ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ЗА 2019 Г.

 08 януари  230

ПЛОВДИВ И МАТЕРА - ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ЗА 2019 Г.

Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. С пълна програма под надслов „Заедно“ 2019 година ще донесе нови възможности за региона и международна видимост за града. Над 300 проекта бяха организирани в Пловдив, в южния централен регион на България, както и в градовете Варна, София и Велико Търново, включително фестивали и проекти на местно равнище около теми, свързани с характерните особености на Пловдив, неговата история, културно наследство, както и с предизвикателствата, пред които е изправен градът. Посетителите на града ще могат да избират измежду множество събития — от различни изложби, чрез които могат да се запознаят с кирилицата, до съвместни театрални продукции с други страни от Западните Балкани и ромските и турските общности. Тържествата по откриването ще се проведат от 11 до 13 януари и ще включват редица събития на открито и на закрито — в това число музикално и танцово представление и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония на 12 януари.

Програмата за Матера беше организирана под надслов „Отворено бъдеще“, като в центъра ? ще бъдат социалното и културното приобщаване и съвместните иновации. По-важните събития включват „Ars Excavandi“ — съвременен поглед върху историята и културата на подземната архитектура, „Ренесансът: нов прочит“ — пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и „Поезия на числата“ — изложба, посветена на централната роля на математика в работата на хората на изкуството през вековете. Също така Матера ще организира първото открито представление на операта „Селска чест“ в сътрудничество с театър „Сан Карло“, както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Тържествата по откриването ще се проведат на 19 и 20 януари и ще включват участие на 2 000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа. Комисар Наврачич ще присъства на официалната церемония на 19 януари.

Званието „Европейска столица на културата“ представлява и отлична възможност за градовете да променят своя имидж, да бъдат забелязани на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят своето развитие през призмата на културата. Това звание има дългосрочно въздействие не само в културно, но и в социално и икономическо отношение както за града, така и за региона, в който се намира той.

През 2018 г. Валета в Малта и Леуварден в Нидерландия бяха Европейски столици на културата. След Пловдив и Матера през 2019 г. следващите „Европейска столица на културата“ ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г., Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) през 2021 г., Еш (Люксембург) и Каунас (Литва) през 2022 г. и Веспрем в Унгария (препоръчан) през 2023 г.

За повече информация ТУК 

Новини

Back To Top