ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ МЛАДЕЖКИЯ ДОМ В МОНТАНА ПЯХА В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

 20 декември  410

ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ МЛАДЕЖКИЯ ДОМ В МОНТАНА ПЯХА В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

Деца и младежи от Младежкия дом в Монтана пяха в Дома за възрастни хора с физически увреждания в с.  Г. Вереница на Игнажден. Според вярванията, какъвто е „полазникът”, който пръв влезе в дома на този ден, такава ще е и годината за домакините. „Затова може да се вярва, че повече радост ще има и в тази голяма къща!” - каза директорът на социалното заведение Борислав Горанов. Певческа група „Пъстренец Jr.” зарадва обитателите му с концертна програма. Възпитаниците на Асен Асенов бяха пременени в новите си национални носии. Костюмите са закупени със средства по проект, защитен пред Фонда за малки инициативи към Община Монтана, който се финансира от бюджета на общината и Платформа „Агора”. Националните костюми са северняшки, защото в репертоара на певческа група „Пъстренец Jr.” доминират песни от тази етнографска област.

Концертът на необичайната сцена започна с новото за групата „Коледарско хоро” от сборника на Васил Стоин „От Тимок до Вита”. Три китки от пирински, шопски и торлашки песни, хумористични солови и камерни песни представиха младите певци. Извън програмата те изпълниха „Тръгнала е Ангелинка”, защото искаха да зарадват най-възрастната обитателка на дома, която носи това име. Те обещаха на 99-годишната баба, че ще попеят и на нейния вековен юбилей през април.  Освен че бяха трогнати до сълзи от гостуването на гласовитите певци, домакините получиха и коледни картички, изработени от клуба по приложни изкуства „Дорос” към Младежкия дом с ръководител Румяна Белчева. Децата почерпиха възрастните хора със сладкиши и си поговориха с тях.

За осъществяване на концерта съдействаха Борислав Горанов – директор на дома в с. Вереница, и екипът му. Експертна подкрепа и консултации за реализацията на събитието оказа Мая Райкова – гл. експерт „Социални дейности” в администрацията. Ценна бе и подкрепата на Община Монтана, която осигури транспорта на младите таланти до Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Горна Вереница.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top