ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ СЕ ПРОВЕДЕ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“, МОНТАНА

 18 октомври  559

ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ СЕ ПРОВЕДЕ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“, МОНТАНА

От 15 до 17 октомври в РБ „Гео Милев“, Монтана, се проведе обучителен курс по уеб дизайн, предназначен за младежи от 16 до 24 години. Инициативата имаше за цел да запознае младите хора с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работа с тях. Като резултат от обучението, пред тях бе отправено предизвикателство да направят сайт, който може да способства за решаването на проблем на местната общност.

Така нареченият „Хакатон“ имаше състезателен характер, като в последния ден от занятията младежите участваха в надпревара по между си. Техните способности и представените сайтове бяха оценявани от специално назначено за целта жури в състав: Росен Белчев - областен управител, Нели Василева- гл. експерт „Култура и вероизповедание“ и представител на Клуб „Медии“, Даниела Маринова - старши експерт по организация на средното образование, Деница Шивачева - журналист на свободна практика, Йоан Иванов - експерт проектиране на компютърни системи и мрежи.

Пред журито бяха представени три проекта: Иван Александров на 20 г. бе направил сайт на фитнес клуб „Спартак“, - www.fcspartac.ml  - който насочва младите хора към здравословен начин на живот и подпомага малкия бизнес на територията на Монтана; Розалия Маркова на 16 г. представи сайт „Твоята Монтана“, - www.yourmontana.ml,  своеобразен каталог, който ще способства за бързо ориентиране на туристите и местните жители за интересните събития в нашия град, ще им позволи лесен достъп до координати на административните структури, заведенията, забележителностите и предлаганите услуги в нашия град; Микаела Петкова на 17 г. бе избрала да направи сайт, който се бори с дискриминацията чрез споделени истории. Неговото име е „Приеми ме“– www.priemime.ml .

Докато журито заседаваше, участниците споделиха, че не наградният стимул ги е привлякъл да участват, а по-скоро популяризиране на каузите им. След трудно решение на журито и точково гласуване, бе обявен победител в надпреварата - Микаела Петкова, която спечели наградата таблет Acer Iconia, подсигурена от организаторите на събитието и връчена от г-н Росен Белчев.

Курсът се реализира благодарение на спечеления от фондация „СИМП“ проект под надслов „Запознай се с уеб дизайна в Монтана“ и подкрепата на РБ „Гео Милев“ по повод Европейската седмица на програмирането. Проектът се осъществява благодарение на подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup Еurope, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте".

 

 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Събития

Още събития

Въпрос на месеца

През коя година във Франция за първи път се отбелязва 22 септември като Европейски ден без автомобили с цел формиране на екосъобразно мислене и демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по-приятен?

Видео

Вижте още
Back To Top