ЕС ОСИГУРЯВА СРЕДСТВА НА 15 000 МЛАДЕЖИ ДА ПЪТУВАТ ИЗ ЕВРОПА

 11 юни  857

ЕС ОСИГУРЯВА СРЕДСТВА НА 15 000 МЛАДЕЖИ ДА ПЪТУВАТ ИЗ ЕВРОПА

15 000 младежи ще имат възможност да опознаят Европа. Пътуванията ще се осъществяват от юли до октомври, самостоятелно или в групи до 5 души с влак. В отделни случаи се допуска пътуване с автобус, ферибот и самолет, съобщават от Европейската комисия.

Всяка една държава от Европейския съюз ще получи определен брой билети за пътуване, в зависимост от населението на страната, сравнено с общото население на Общността. 

За да опознаят Европа, младежите, навършили 18 години, ще трябва да отговорят на пет въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство, с инициативите на ЕК за млади хора, както и с предстоящите догодина избори за Европейски парламент. 

Кандидатите ще бъдат определени въз основа на отговорите, които са дали. Спечелилите ще могат да пътуват до 30 дни и да посетят четири места в чужбина. 

Срокът за кандидатстване е до 26 юни. ЕС отделя за целта 12 млн. евро. Тази есен предстои втори кръг на кандидатстване с поне 5000 билета.

Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС подкрепят отпускането на още 700 милиона евро, още 1,5 милиона младежи се очаква да могат да пътуват в ЕС между 2021 г. и 2027 година.


 

Новини

Back To Top