СИЛНО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИЯ НА МЕЖДУНАРОДНА АНТИДОПИНГ КОНФЕРЕНЦИЯ

 07 юни  367

СИЛНО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРИЯ НА МЕЖДУНАРОДНА АНТИДОПИНГ КОНФЕРЕНЦИЯ

Международна антидопинг конференция се проведе в Опатия, Хърватска в периода 05 – 06 юни 2018, която е финално събитие по проект „JUST SPORT“. Над 100 представители от Хърватска, Италия, Словения, Швеция, Португалия и България дискутираха по темата и анализираха проблемите, които всяка една от държавите среща в превенцията и борбата със забранените субстанции. Представяйки България, участие взеха Йоанна Дочевска и Ивайло Здравков от Асоциация за развитие на българския спорт, д-р Христина Иванчева от Национален антидопингов център, проф. Цветко Цветков и гл. ас. Григор Гутев от Национална спортна академия „Васил Левски“, Иван Тилев – професионален баскетболист и собственик на фитнес център Норд джим.

По време на конференцията се проведе дискусия с Андреас Крюгер. Mнoзинa вяpвaт, чe пo вpeмe нa Cтyдeнaтa вoйнa ГДP има за цел да cъздaдe „дипломати в спортни екипи“ чрез „държавен план 1425“, който стимулира употребата на стероиди с цел постигане на максимални спортни резултати. Eднo oт бeзcпopнитe дo?aзaтeлcтвa зa реализацията на този план върху изтoчнo гepмaнци e cлyчaят c гюлeтлac?aч?aтa Xaйди Kpюгep, която през 90-тe гoдини пpeтъpпявa oпepaция зa cмянa нa пoлa. Днec Aндpeac Kpюгep (тoвa e нoвoтo имe нa Xaйди) e жeнeн зa плyв?инятa Утe Kpyзe, която споделя спортната съдба на Андреас. Андреас и Уте взеха активно участие в събитието и споделиха своята история, както и отговориха на множество въпроси как употребата на допинг е променила живота и съдбата им.

Антидопинговите центрове на Дания, Австрия, Швеция, Италия, Хърватска, България и Словения представиха добри практики и обмениха опит по темата за превенцията на употребата на допинг в масовия спорт (най-вече във фитнес центровете). В програма бяха включени панели за ролята на медиите и синергията на публичните институции и спортните организации в борбата със забранените субстанции.

Проект „JUST SPORT“ има за цел да обърне внимание на негативните последствия, които може да доведе неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт (най-вече във фитнес центрове). След проведена през март 2018 в България кръгла маса по темата, експерти и участници заявиха, че употребата на забранени вещества и стимуланти във фитнес центровете е актуално предизвикателство и трябва да се обърне незабавно внимание върху мерките, които да спомогнат за преодоляването му, а министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви: „Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребяват допинг“. Той добави, че „Проблемът е валиден за цяла Европа и всички експерти признават, че не сме подготвени да се справим с него. Докато при спорта за високи постижения съществуват строги международни правила и има изградена система за следене, доказване на употреба на допинг и съответните наказания от страна на международните спортни организации, то в спорта за всички тези наказания са неприложими. Единственото ни оръжие е обучението“.

Основната цел на настоящият проект е да ограмоти младите хора, които ползват спортни и фитнес центрове и начинаещите спортисти и да им предостави необходимите данни за направата на информиран избор и възможни негативни ефекти върху физиката им. Партньори в проект „JUST SPORT” са организации, обвързани в иновативен консорциум от Хърватска, Словения, Италия, България, Португалия и Швеция. Настоящият проект е съфинансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия и е реализиран в периода 01.01.2017 – 30.06.2018. В България проект “JUST SPORT” се координира от „Асоциация за развитие на българския спорт” с подкрепата на Антидопингов център – България, Фитнес центрове: Норд джим, Атлетик, Ситалк, Залата на Юли. 

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top