МЛАДЕЖКИ ОБМЕН НА „ГОЛЯМ БРАТ, ГОЛЯМА СЕСТРА - БЪЛГАРИЯ“ В ПАРТНЬОРСТВО С ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ

 29 май  5588

МЛАДЕЖКИ ОБМЕН НА „ГОЛЯМ БРАТ, ГОЛЯМА СЕСТРА - БЪЛГАРИЯ“ В ПАРТНЬОРСТВО С ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ

В периода от 22 до 30 май 2018г. в Ескишехир, Турция, се осъществи младежкия обмен „Tell Us A Story“, финансиран по Ключова дейност 1 на програма Еразъм+, осъществен от Асоциация „Голям брат, Голяма сестра-България“ в партньорство с организации от Италия и Испания.

Първият пълен ден от обмена премина в тиймбилдинг, игри за запознанства и разчупване на леда. Участниците от всички страни трябваше да изпълняват групови задачи, да решават казуси и да изградят доверие помежду си чрез игра Trust Walk. По-късно те бяха разделени на групи и работеха чрез метода World Cafe и споделиха мнението си как сторителингът може да спомогне междукултурния диалог или как може да бъде използван за запаметяване и учене.

През втория ден младежите се потопиха в темата за Origin Stories (истории за произход). Това могат да бъдат истории за създаването на Вселената, за възникване на държавите, но също историята на всеки един от нас. Те са изключително популярни сред феновете на комикси, защото им помагат да вникнат в поведението на героите и да разберат техните мотиви и решения. Фасилитаторите показаха на младежите алтернативни техники за рисуване. А местна медия засне интервюта с участниците от България, които бяха излъчени на живо във Фейсбук.

Проведе се и междукултурна вечер в къща извън града, която принадлежи на партньорска на домакините организация. България, Турция, Испания и Италия представиха свои традиционни храни, напитки, музика и танци.

Следващите два дни младежите станаха част от градска игра от типа Treasure hunt.  Първият ден завърши в кафе-книжарница, където участниците споделиха впечатленията си и имаха възможността да играят настолни игри. На следващия ден отборите се събраха отново, за да продължат с разрешаването на загадките. Надпреварата приключи със средновековна ролева игра сред природата, където участници от обмена трябваше да се сражават чрез бой с мечове с лошите герои и успяха да ги преборят.

Младежкият обмен продължи с участието на младежите в Street Fest, организиран от домакините. Те се включиха отново в демонстрация на боеве с мечове, също така танцуваха свои традиционни танци и взеха участие в различните активности на открито.

Младежите научиха, че дигиталната история може да съдържа текст, изображение, музика, звуци, видео, анимация и може да изразява личен разказ или всеобщо преживяване.

ДЕЙСТВАЙ – ВЪЗДЕЙСТВАЙ

Back To Top